Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Deeg voor pizza en platbrood

1 reactie

deeg op aanrecht

Een basisrecept voor een geweldig deeg, waarmee je heerlijke pizzabodems en platbroden kunt maken!

Van onderstaande hoeveelheid eten wij twee dagen: een dag een maaltijd met platbroden en een dag pizza (zoals vandaag)!

Het recept is afkomstig uit m’n favoriete kookboek Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall.

Ingrediënten:
Voor 3 pizza’s, 8 platbroden of – tig broodstengels

  • 250 gram witte bloem
  • 250 gram wit bakkers- of broodmeel (witbroodmix)
  • 1,5 afgestreken theelepel fijn zeezout
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 1 eetlepel koolzaad- of olijfolie, plus wat extra voor eroverheen

Bereiding deeg

Doe de twee soorten meel samen in een kom met het zout en de gist. Vermeng goed. Voeg de olie en 325 ml warm water toe en maak er een grof deeg van. Bestrooi je handen met bloem, leg het deeg op je werkblad en kneed het 5 – 10 minuten tot het glad is. (Voeg er niet te veel bloem aan toe, het moet vrij los en kleverig zijn).

Sprenkel wat olie in een schone schaal, voeg het geknede deeg toe en draai het even door de olie, zodat het er mee bedekt is. Dek af met een (warme, vochtige) theedoek en laat op een warme plek rijzen totdat het deeg tweemaal zo groot is geworden (minstens een uur, waarschijnlijk 2 uur).

Als het deeg goed gerezen is en luchtig, haal je het uit de kom. Prik er met gestrekte vingers in, tot alle lucht eruit verdwenen is en het weer net zo groot is als een uur geleden. Nu kun je er elke vorm aan geven die je wilt.

Je kunt het deeg (verpakt in huishoudfolie) een paar dagen bewaren in de koelkast. Ook kun je het prima invriezen.

Bereiding platbroden

platbrood in de pan

Nadat je alle lucht uit het gerezen deeg hebt geprikt, neem je balletjes ter grootte van een citroen (ongeveer 125 gram) die je uitrolt in grove cirkels, 2-3 mm dik. Laat dit 5 minuten rusten. Verhit intussen een koekenpan met een zware bodem en antiaanbaklaag op een hoog vuur tot de pan zo heet is dat er rook vanaf komt.

Leg een platbrood in de pan en bak 2 minuten, tot de bovenkant bubbels heeft en de onderkant bruine puntjes vertoont. Draai om en bak nog 1-2 minuten aan de andere kant, totdat deze ook bruine plekjes krijgt. En bak dan het volgende platbrood.

De platbroden zijn nu klaar om te vullen of te beleggen.
Eet je ze als bijgerecht met bijvoorbeeld humus, dan is het lekker om ze in te smeren met knoflookolie.

Platbroden die je over hebt kunt je invriezen.

Bereiding pizza

pizzadeeg deegroller

Bestuif het werkblad met bloem en leg hier het deeg op. Prik er met je vingers in tot alle lucht eruit is. Laat een paar minuten rusten en verdeel het in drieën. Rol een deel zo dun mogelijk uit.

Bestrooi een bakplaat met bloem en leg hier de pizzabodem op. Je kunt nu de pizzabodem beleggen (onder Pizza vind je suggesties voor pizza-beleg). Bak de pizza 10 – 12 minuten tot de bodem knapperig is.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

One thought on “Deeg voor pizza en platbrood

  1. Pingback: Vouwbrood met bonenpuree en avocado | Vegetarisch eten is een feest!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s