Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Kweeperenjam

Een reactie plaatsen

kweeperen

Kweeperen: mooie, vreemde, onhandelbare vruchten… Rauw zijn ze haast niet te verwerken, omdat ze te hard en te zuur zijn. Wel zijn ze zeer geschikt om er compôte, jam, gelei en vruchtensap van te maken.

Leuk weetje: het woord “marmelade” betekent oorspronkelijk kweeperenjam, want ontleent z’n betekenis aan de Portugese naam van deze vrucht, marmelo.

Deze (suikervrije!) jam is het eerste dat ik ooit met kweeperen maakte. Aan de smaak moest ik wennen, maar inmiddels vind ik het erg lekker – en ik gelukkig niet alleen.

De jam smaakt goed op een boterham of cracker. Ook is het erg lekker in combinatie met (oude-, blauwe- of geiten-) kaas!

potjes kweeperenjam

Ingrediënten:

  • 1,2 kilo kweeperen
  • 1 liter water
  • 1 zakje Marmello 1
  • 2 dl appeldiksap

Snijd de kweeperen in de lengte doormidden, en dan in kwarten. Verwijder het klokhuis, laat de schil wel zitten. Rasp de kweeperen dan in de keukenmachine.

Doe de kweeperenrasp samen met het water in een grote pan en breng aan de kook. Kook het dan in 30 – 60 minuten gaar (af en toe proeven, de ene soort kweepeer is eerder gaar dan de andere).

Klop de Marmello door de appeldiksap (met een garde voorkom je klontjes) en schenk dit al roerend bij de kweeperenpulp. Breng het weer aan de kook en laat het dan al roerend nog een minuut doorkoken.

Schep de jam vervolgens in schone potten!

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s