Deze verrukkelijke salade is eenvoudig te maken, wel moet je de tijd hebben om de bietjes een uur in de oven te roosteren.
Je kunt de salade eten als hoofdgerecht (met lekker brood erbij), of als bijgerecht. Wij aten er deze keer in de oven geroosterde aardappeltjes bij.
Bekentenis: mijn vrouw was altijd al dol op bietjes, ik niet zo. Maar sinds ik dit recept (en de andere biet-recepten) in Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall heb ontdekt, ben ik fan!
Ingrediënten:
- 1 kilo babybietjes (ongeveer zo groot als golfballen), schoongeboend óf gehalveerde of in vieren gesneden grotere bieten
- 4 teentjes knoflook, met velletje, geplet
- 4 takjes tijm
- 3 laurierblaadjes
- 5 eetlepels olijfolie
- 75 gram halve walnoten
- sap van 1/2 citroen
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Voor de dressing:
- 4 eetlepels volle yoghurt
- 2 eetlepels zure room
- 1 klein teentje knoflook, met wat ruw zeezout tot een pasta gestampt
- handje bieslook of dille, grof gesneden
Voor erbij
- een paar handjes rucola of waterkers
Bereid eerst de bietjes. Warm de oven voor op 200 graden. Leg de bietjes in een braadslede en verdeel de knoflook, tijm en het laurierblad erover. Breng op smaak met zout en peper en verdeel er 3 eetlepels olijfolie over. Vermeng alles goed en dek strak af met aluminiumfolie. Zet het in de oven tot de bietjes gaar zijn, ongeveer een uur, misschien iets langer, als het grote bieten zijn. Ze zijn gaar als een mes er makkelijk doorheen glijdt.
Draai de oven naar 180 graden. Leg de walnoten op een bakplaat en rooster ze 5-7 minuten, totdat ze lekker beginnen te ruiken.
Laat de bietjes afkoelen tot je ze kunt vasthouden, snijd boven- en onderkant eraf en verwijder de velletjes. Snijd ze door de helft of in vieren en leg ze in een grote schaal. Giet er terwijl ze nog warm zijn het citroensap, 2 eetlepels olijfolie en wat zwarte peper overheen. Laat afkoelen.
Maak in een kleine kom de dressing. Roer de yoghurt en zure room door elkaar en roer de knoflook, zout en peper erdoor.
Schep de afgekoelde bietjes en ongeveer tweederde van de geroosterde walnoten lichtjes door de dressing met het grootste deel van de bieslook of dille. Serveer in een schaal of verdeel de bietjes over 4 diepe borden. Strooi er de overgebleven walnoten en kruiden overheen. Maak af met waterkers of rucola.