Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Empanada’s

Een reactie plaatsen

empanada's op schaal bewerkt

Empanada’s zijn hier in huis al jaren favoriet, vooral bij de kinderen! Ook voor zogenaamde ‘moeilijke eters’ is dit gerecht zeer geschikt, want wie kan nu een goudbruin pasteitje gevuld met een lekker “aardappel-groente+plus-prutje” weerstaan?

Empanada komt van het Spaanse, Portugese en Galicische werkwoord empanar, dat inpakken of inwikkelen betekent.
Dit is maar één voorbeeld van een vulling, want je kunt een empanada met van alles vullen. Meestal zitten er wel groenten én vlees of vis in. In deze vegetarische variant heb ik het vlees vervangen door vegetarische stukjes (bijv. van Tivall, Quorn of Valess). Je kunt ook vegetarisch gehakt gebruiken.

Behalve als hoofdgerecht zijn empanada’s ook fantastisch als voorgerecht of als hapje!

Ingrediënten:

  • 300 gram bloem
  • 1 zakje droge gist
  • zout
  • 2 dl melk
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 grote uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 groene paprika
  • 1 theelepel komijn (djinten)
  • halve theelepel kaneel
  • 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
  • 3 aardappels (ca. 400 gram)
  • ca. 200 gram vegetarische stukjes
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 2 dl gezeefde tomaten
  • zwarte peper

Zeef de bloem boven een kom. Meng gist en 1 theelepel zout erdoor. Melk en 1 eetlepel olie erdoor roeren tot een samenhangend mengsel ontstaat. In ca. 10 minuten kneden tot een soepel en elastisch deeg. Deeg in kom leggen en afdekken met een vochtige warme doek. Op een warme plaats in ca. 45 minuten laten rijzen tot het volume is verdubbeld.

Intussen de ui snipperen. Paprika in kleine stukjes snijden. Aardappelen schillen en in kleine blokjes snijden. Vegetarische stukjes in kleine blokjes snijden.

In een braadpan olie verhitten. Ui, paprika en aardappel al omscheppend in ca. 5 minuten goudbruin en beetgaar bakken. Knoflook en rode peper toevoeg en 2 minuten meebakken. Chilipoeder, komijn en kaneel toevoegen. Vegetarische stukjes en gezeefde tomaten erdoor scheppen. Ca. 5 minuten zachtjes laten sudderen. Op smaak brengen met zout en peper. Iets laten afkoelen.

Oven voorverwarmen op 200 graden. Bakplaat invetten of bekleden met bakpapier.
Aanrecht bestuiven met bloem. Deeg in 4 stukken verdelen (of in zoveel als er eters zijn). De deegstukken uitrollen tot ronde lappen. Deeglap op bakplaat leggen en het aardappel-groentemengsel in het midden leggen – rand vrijhouden. Rand natmaken met water. De deeglap dubbelvouwen en de randen goed dichtdrukken, liefst met een vork, dan krijg je een mooi randje!

empanada dicht

Varianten:
Je kunt ook één grote pastei maken en deze later in stukken snijden. Verdeel het deeg dan in 2 stukken en rol de stukken uit tot ronde lappen van ca. 30 cm doorsnede. Vul één deeglap en leg daarna de andere deeglap erop. Zie verder hierboven.
Wil je de empanada’s als voorgerecht of hapje eten, verdeel het deeg dan in 8 stukken.

Bak de empanada’s in het midden van de oven in ca. 35 minuten goudbruin en gaar. Als de empanada’s te donker worden, dek ze dan de laatste 10 minuten af met aluminiumfolie.

Lekker met sla met tomaat.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s