Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

De Cajun keuken

Een reactie plaatsen

cajun kiookboek

Zo’n 22 jaar geleden had je in Amsterdam, op de Ceintuurbaan, het restaurant Cajun – naast restaurant Witteveen, dat toen dezelfde eigenaar had.

De gerechten die je daar kon eten waren afkomstig uit de Cajun keuken uit Louisiana (VS):  een mix van de Franse keuken met de Creoolse (Afrikaanse) en die van de Choctaw-Indianen, plus nog wat Zuid-Europese invloeden.

Kenmerken van deze pittige keuken: bleekselderij, ui en paprika vormen samen in bijna elk recept een terugkerende drieëenheid. Vaak wordt er een (bruine) Cajun roux gemaakt die bestaat uit een combinatie van olie en bloem en een heerlijke notensmaak aan de gerechten geeft. Er wordt gewerkt met kruidenmengsels (van vooral peper, cayennepeper, paprikapoeder, selderijzout, basilicum, oregano etc.). Vis en vlees worden ge-‘blackened‘: in korte tijd dichtgeschroeid – deze informatie is voor de niet-vegetariërs, wat ik toen nog nét was (ik at nog vis in die tijd).

Na een paar jaar was het restaurant opeens verdwenen. Jammer, volgens mij is er nu geen enkel Cajun restaurant meer in Amsterdam.

Gelukkig heb ik destijds het kookboek ‘The Louisiana kitchen’ gekocht dat de koks van het restaurant schreven.  Zo kunnen wij nog regelmatig genieten van de maisbroodjes, de bananenmuffins, de Red kidney beans, de Creole Rice etc.

Op mijn blog plaats ik nu de recepten van de Banana Muffins en de Red Kidney Beans. In de loop der tijd zullen er wel meer Cajun recepten verschijnen.

cajun maaltijd

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach en trainer met mensen met werk- en levensvragen en ben auteur van het boek 'Schrijf je Loopbaan'. Ik houd o.a. van schrijven, dichten, vegetarisch koken en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.