Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Lasagne met courgette, kaas en citroen

3 reacties

lasagna courgette bord

De smaak van deze lasagne is fris en verrassend door de combinatie van  courgette, kaas en citroen.

De voorbereidingstijd is slechts 20 minuten, daarna nog een half uurtje in de over. De lasagne is zeer geschikt om van tevoren te maken als je gasten hebt.

Het recept komt uit ‘De dunne vegetariër‘ van Antoinette Hertsenberg.

Ingrediënten:

  • 1 grote of 2 kleine courgettes
  • 8 tomaten in stukjes, mag ook uit blik
  • blikje tomatenpuree, 140 gram
  • 2 tenen knoflook
  • 300 gram ricotta (ik kocht een bakje van 250 gram, ging ook prima)
  • 1 ei
  • een halve citroen
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • lasagnevellen (liefst vers)
  • zout en peper
  • olijfolie

Verwarm de grill. Was de courgettes en snij ze in de lengte in dunne plakken die je licht inwrijft met olijfolie en bestrooit met een beetje zout. Leg ze onder de grill. Zodra de courgetteplakjes mooi gegrild zijn, haal je ze uit de oven en verwarm je de oven voor op 200 graden.

Doe de in stukjes gesneden tomaat (of het blik tomatenblokjes) in een pannetje, doe er de tomatenpuree bij en pers er de knoflook in uit. Zet op het vuur en roer even flink.

Voeg water toe tot de saus van yoghurtachtige dikte is. Laat even doorpruttelen. Naar smaak zout en peper toevoegen.

Roer de ricotta los met een vork. Rasp de schil van de halve citroen. Roer door elkaar en voeg het ei en de helft van de kaas toe. Maak er een gladde massa van.

Vet een ovenschaal in. Bouw de lasagne in dunne laagjes (ongeveer) als volgt op: tomatensaus, lasagne, tomatensaus, lasagne, tomatensaus. Dan een laagje courgette, tweederde van het ricottamengsel, en weer een laagje courgette. Dan weer tomatensaus en lasagne (en als je nog genoeg hebt herhaal je het nog een keer). Tot slot de rest van het ricottamengsel.

Bestrooi met de rest van de kaas.

Zet de lasagne in de oven, 20 minuten voor verse en 30 minuten voor houdbare lasagnevellen.

lasagna courgette ovenschaal

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve en narratieve (schrijf)coach met mensen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

3 thoughts on “Lasagne met courgette, kaas en citroen

  1. Zojuist de lasagne in de oven geschoven. Ziet er nu al heerlijk uit! Gr. Meta

  2. Hij was heerlijk Marianne! Ik heb m vanavond weer gemaakt voor Dominique en ze vond m erg lekker.. Dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.