Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Groenten-ovenschotel, tomatenlinzen en dadelyoghurt

Een reactie plaatsen

groenten-ovenschotel met dadelyoghurt

Dit is niet één gerecht , maar een heerlijke maaltijd die bestaat uit 3 gerechten die erg goed bij elkaar passen.

De tomatenlinzen en de dadelyoghurt kun je ook heel goed met andere gerechten combineren, het zijn perfecte bijgerechten.

Het recept is afkomstig uit de vegetarische kookrubriek van Sonja van de Rhoer in Trouw (2013).

Ingrediënten:

Groenten-ovenschotel

groenten-ovenschotel

  • 1 kleine pompoen
  • 1 winterwortel
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • 3 kardemompeulen
  • sap van halve limoen
  • sap van halve sinaasappel
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout

Snijd de pompoen (schil kan eraan blijven) in blokjes. Schil de winterwortel en snijd deze in kleine blokjes. Verwijder de uiteinden van de aubergine en courgette, halveer ze in de lengte en snijd ze vervolgens in plakken.

Verwarm de oven op 190 graden. Verhit 2 eetlepels van de olijfolie in een grote braadpan en bak de wortel ca. 2 minuten aan, voeg de rauwe pompoen toe, bak deze 2 minuten mee en vervolgens de aubergine en courgette. Bak alles samen nog 5 minuten.

Pel de knoflook en hak fijn. Maak rode peper schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd in ragdunne reepjes. Kneus de kardemompeulen en haal de kernen eruit. Wrijf de kardemomkernen met de rode peper, knoflook, limoen- en sinaasappelsap, 1 eetlepel olijfolie en zout naar smaak fijn in een vijzel of in de keukenmachine.

Meng het kruidenmengsel door de groente. Vet een ovenvaste vorm in en schep het groentemengsel erin. Bak in het midden van de oven gaar in circa 40 minuten.

Tomatenlinzen

  • 1 ui
  • 1 kaneelstokje
  • 80 gram rode linzen
  • 1,5 dl groentebouillon
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 theelepels honing
  • 1 eetlepel olijfolie

Pel (intussen) de ui en hak deze fijn. Verhit een eetlepel olijfolie en bak de ui met het kaneelstokje aan. Voeg de linzen en de groentebouillon toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten doorkoken. Snijd de tomaten uit blik klein en voeg de inhoud van het blik toe aan de pan samen met de honing. Laat de saus inkoken. Breng op smaak met zout en peper.

Dadelyoghurt

dadelyoghurt

  • 5 gedroogde dadels
  • 1 dl volle (Griekse) yoghurt
  • 50 gram fetakaas
  • paar blaadjes verse munt

Snijd de dadels heel fijn en meng ze met de yoghurt, kaas en fijngeknipte munt en zout & peper naar smaak.

Serveer de groente en de tomatenlinzen met de dadelyoghurt.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s