Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Overvolle groentetaart

Een reactie plaatsen

overvolle groentetaart 2

Dit is één van de allerlekkerste groentetaarten die ik ooit heb gegeten! De combinatie van de verschillende geroosterde groenten met ricotta en feta is werkelijk goddelijk. Een absolute aanrader dus.

Dit fantastische recept komt uit Plenty van Yotam Ottolenghi.

Ingrediënten:

  • 1 rode en 1 gele paprika
  • olijfolie
  • 1 middelgrote aubergine, in blokjes van 3 cm
  • 1 kleine zoete aardappel, geschild en in blokjes van 3 cm
  • 1 kleine courgette, in blokjes van 3 cm
  • 2 middelgrote uien, in dunne ringen
  • 2 laurierblaadjes
  • 300 gram korstdeeg kant-en-klaar (ik gebruikte 5 ‘Hartige taart-deegplakjes)
  • de blaadjes van 8 takjes tijm
  • 120 gram ricotta
  • 120 gram feta
  • 7 cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 2 -3 middelgrote scharreleieren
  • 2 dl slagroom
  • zout en zwarte peper

overvolle groentetaart groenten

Verhit de oven tot 230 graden. Rooster eerst de paprika’s. Snijd met een mesjes de steeltjes uit de paprika’s en trek ze met de zaadlijsten eruit. Schud de paprika’s om alle zaadjes te verwijderen en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel ze met olijfolie en zet ze zo hoog mogelijk in de oven.

Vermeng de blokjes aubergine met 4 eetlepels olijfolie en wat zout en peper in een grote braadslee en zet ze in de oven onder de paprika’s.

Doe na 12 minuten de blokjes zoete aardappel bij de aubergine en rooster ze 12 minuten mee. Voeg dan de courgetteblokjes toe en rooster alles nog 10-12 minuten. Draai de paprika’s tussendoor even om.
De paprika’s moeten nu geblakerd zijn en de overige groenten gaar. Neem alles uit de oven en schakel terug naar 160 graden. Dek de paprika’s af met folie, ontvel ze na 10 minuten en scheur het vruchtvlees in repen.

Verhit intussen 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit de uien met de laurier en wat zout 25 minuten tot ze goudbruin, gaar en zoet zijn. Schep ze af en toe om. Neem de pan van het vuur, gooi de laurier weg en zet de uien opzij.

Vet een ondiepe taartvorm van 22 cm doorsnee met een losse bodem in. Rol het deeg uit tot een ronde lap van circa 3 cm dikte en 28 cm doorsnede, en bekleed de vorm ermee (of bekleed de vorm met de plakjes Hartige-taart-deeg). Leg een vel bakpapier in de vorm en vul met porseleinen bakerwten of droge peulvruchten. Bak de bodem 20-30 minuten blind in de oven. Schud de vulling eruit, verwijder het bakpapier en bak de deegbodem in nog 10-15 minuten goudbruin (met Hartige-taart-deeg kan dit iets korter). Neem uit de oven en laat iets afkoelen.

Verdeel de uien over de deegbodem en verdeel de geroosterde groenten er gelijkmatig overheen. Vergeet de geroosterde paprika’s niet. Bestrooi alles met de helft van de tijm. Strooi beide soorten kaas er in kleine dotjes over en schik de tomaten erop met de snijkant naar boven.

Klop de eieren los in een kom met de slagroom en een beetje zout en peper. Giet het mengsel rustig in de vorm; laat de tomaten en kaas onbedekt en strooi de overgebleven tijm erover. Zet de taart in de oven en bak hem nog ca. 45 minuten tot de vulling stevig en goudbruin is.

Suggestie: omdat het bij mij langer duurde voor de taart stevig werd, ben ik van plan de volgende keer 1 extra ei toe te voegen!  

Haal de taart uit de oven en laat hem nog ca. 10 minuten staan voor je hem uit de vorm neemt en opdient.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve en narratieve (schrijf)coach voor mensen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.