Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Caponata

1 reactie

caponata

Caponata is een Siciliaanse zoetzure auberginestoofschotel. Heerlijk als bijgerecht, of als beleg voor bruschetta’s.
Wij aten het deze keer samen met de Frittata met wintergroenten.

Het recept komt uit Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall.

Ingrediënten:

Tip: maak dit gerecht minimaal 1 dag van tevoren, het is lekkerder als de smaken kunnen intrekken.

  • 2 middelgrote aubergines, ongeveer 500 gram, in blokjes van 1 cm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 2 stengels bleekselderij, in dunne boogjes
  • 6 grote pruim- of andere rijpe tomaten (ontveld, van zaden ontdaan en gesneden) of 400 gram pruimtomaten in blik.
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel zachte bruine suiker
  • 1 eetlepel geraspte pure chocolade, optioneel
  • 50 gram rozijnen
  • 2 eetlepels babykappertjes, afgespoeld
  • 50 gram groene olijven, in plakjes
  • zeezout en gemalen verse peper
  • flinke handvol bladpeterselie of munt, voor eroverheen

Doe de aubergineblokjes in een grote vergiet en bestrooi met 2 theelepels zout. Schep om en laat een halfuur staan om het vocht eruit te laten trekken. Spel de aubergines dan af en dep en druk droog in een theedoek of in keukenpapier.

Terwijl de aubergine in de vergiet uitlekt, verhit je 1 eetlepel olijfolie in een grote pan. Voeg de ui, bleekselderij en knoflook toe en bak 10 minuten op laag vuur tot ze zacht en goudkleurig zijn. Doe de tomaten en hun sap erbij en laat 5 minuten inkoken. Maak de tomaten stuk met een vork.

Doe er nu de balsamicoazijn, suiker, chocolade, rozijnen, kappertjes en olijven bij. Laat nog 5 – 10 minuten sudderen, regelmatig roerend, en draai het vuur uit.

Verhit in een grote koekenpan 1 eetlepel olie en bak de aubergineblokjes 5 minuten, tot ze goudkleurig en bruin zijn. Schep ze in de tomatensaus. Breng deze weer aan de kook en laat nog 10 minuten sudderen, haal van het vuur, doe het deksel erop en laat helemaal afkoelen. Proef en kijk of er peper en zout nodig is.

Je kunt de caponata meteen opdienen of in de koelkast een dag of 2 bewaren, zodat de smaken zich nog verder kunnen ontwikkelen. Breng de caponata op kamertemperatuur voor je deze eet.

Bestrooi voor het opdienen met lekker veel peterselie of munt.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

One thought on “Caponata

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s