Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Tom kha tofoe – soep van kokosmelk en limoen met oesterzwam en tofoe

Een reactie plaatsen

Tom kha tofoe closeup

Een prachtig en lekker soepje van kokosmelk met limoensmaak met tomaatjes, oesterzwammen, kool en tofoe. Het ‘geheim’ van de smaak zit ‘m in het gebruik van stengels citroengras én van verse laos-wortel (galanga).
Dit zijn ook de bepalende ingrediënten van een andere Thaise soep die ik een tijdje geleden maakte, de Gai Tom Kha. De soepen hebben veel overeenkomsten maar ook verschillen, zo is deze soep alleen van kokosmelk gemaakt en de andere soep van een combinatie van kokosmelk en bouillon. Mijn voorkeur gaat uit naar de laatste, maar dat is persoonlijk; ik ben benieuwd welke soep jij het lekkerst vindt!

Het recept komt uit The Green Kitchen van David Frenkiel en Luise Vindahl.

Ingrediënten:

  • 4 kaffir-limoenblaadjes (te koop in de toko)
  • 2 eetelepels extra virgine olijfolie
  • 1 verse rode chilipeper, ontzaad en fijngesneden
  • 16 blaadjes koriander
  • 16 kerstomaatjes, gehalveerd (ik gebruik meer tomaatjes dan in het recept, dat komt de smaak ten goede)
  • 4 stengels citroengras (te koop in de toko)
  • 10 cm laos (galanga), geschild en grof gehakt (te koop in de toko)
  • 1 liter kokosmelk
  • bakje oesterzwammen (of champignons), gehalveerd
  • 150 gram witte kool, in slierten
  • 350 gram stevige tofoe, in blokjes
  • sap van 2 limoenen
  • snufje zeezout
  • wat korianderblaadjes, voor eroverheen

Snijd de dikke nerf uit de limoenblaadjes, rol ze strak op en snijd ze in heel dunne reepjes.

Verdeel de olie, chilipeper, koriander en tomaatjes over 4 kommen en zet weg.

Kneus het citroengras en de laos met de zij- of achterkant van een mes en doe ze samen met de kokosmelk en de kool in een grote pan. Breng aan de kook, draai het vuur laag en voeg de limoenblaadjes, paddenstoelen, tofoe, het limoensap en zout toe. Laat op laag vuur 3-4 minuten zachtjes koken. Proef en voeg meer zout toe als dat nodig is.

Schenk de soep over de tomaten en smaakmakers in de kommen, garneer met verse koriander en dien op.

Tom kha tofoe

 

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach en trainer met mensen met werk- en levensvragen en ben auteur van het boek 'Schrijf je Loopbaan'. Ik houd o.a. van schrijven, dichten, vegetarisch koken en wandelen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.