Deze panzanella is een heerlijke zomerse salade, met olijven, tomaatjes, kappertjes en komkommer – een smakelijke manier om restjes oud brood te verwerken.
Het recept komt uit Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall.
Ingrediënten:
- ongeveer 700 gram grote, erg rijpe tomaten
- 4 eetlepels extra virgine olijfolie
- 2 eetlepels ciderazijn
- 300 – 400 gram oud brood (zuurdese, ciabatta, goed landbrood – ik gebruikte een restant bruin Turks brood)
- ongeveer 25 zwarte olijven, zoals kalamata, gehalveerd
- 1 kleine komkommer, geschild, van zaden ontdaan en in dikke halve maantjes gesneden
- 1 kleine rode ui, gehalveerd en in dunne halve ringen
- ongeveer 350 gram kerstomaatjes, gehalveerd
- 1 eetlepel babykappertjes, uitgelekt en afgespoeld
- handje basilicum, in stukken gescheurd (of koriander)
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Doe de tomaten in een grote schaal en knijp ze met je handen fijn als ze daar rijp genoeg voor zijn. Doe ze in een zeef en wrijf ze erdoorheen, in een schaal eronder. Gooi velletjes en pitjes weg. Voeg de olijfolie, ciderazijn en veel zout en peper toe aan het tomatensap.
Scheur het brood in hapklare stukken, doe ze in een grote schaal en schenk de tomatendressing erover. Voeg de olijven, komkommer, rode ui, kerstomaatjes, kappertjes en basilicum toe en breng goed op smaak met zout en peper.
Het is lekker om de salade minimaal 20 minuten te laten staan, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Schep dan nog een keer om en dien op.