Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Auberginebootjes uit de oven

Een reactie plaatsen

auberginebootjes met yoghurt bord auberginebootje caponata panzanella

Een verrukkelijk en heel eenvoudig (bij)gerecht, deze geroosterde auberginebootjes. Wij aten ze met panzanella (broodsalade) en caponata (auberginestoofpotje). Ze smaken ook erg goed bij een couscous- of rijstsalade of bij een groene salade met lekker brood.

Het recept komt uit Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall.

 

Ingrediënten:

  • 2 grote aubergines, ongeveer 700 gram
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden of geperst
  • halve – 1 grote rode peper, van zaden ontdaan, fijngesneden óf 2-3 snufjes gedroogde chilivlokken
  • 4-5 eetlepels olijfolie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor eroverheen

  • 4-6 eetlepels dikke, volle yoghurt
  • ongeveer 8 blaadjes munt, fijngesneden

Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Maak met een scherp mesje diepe sneden in het vruchtvlees, maar prik niet door de schil heen. Per aubergine zul je ongeveer 6 – 10 sneden moeten maken, op 1-2 cm afstand van elkaar, afhankelijk van hoe groot je aubergines zijn.

Vermeng de knoflook en chili met 2 eetlepels van de olijfolie. Houd een auberginehelft in je hand en knijp er een beetje in om de sneden iets te openen. Verdeel er wat knoflook-chiliolie overheen met een theelepeltje, waarbij je de achterkant van het lepeltje gebruikt om het mengsel in de sneden te krijgen. Herhaal met de andere helften.

Leg de aubergines met de snijkant naar boven in een braadslee. Besprenkel met zout en peper en verdeel er nog wat olijfolie overheen – bijna al het vruchtvlees moet met olie bedekt zijn. Zet 40 – 50 minuten in de oeven, tot ze diep goudbruin en flink geslonken zijn.

Laat de aubergines wat afkoelen. Dien ze warm op met yoghurt en munt en eventueel wat extra zout.

 

auberginebootjes

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve en narratieve (schrijf)coach met mensen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.