Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Pruimenjam

3 reacties

pruimen schaal pruimenjam potjes plant

Metamorfose: deze geweldige hoeveelheid pruimen, die we kregen van vrienden met een overvolle boom, is nu getransformeerd naar 6 potjes pruimen-banaan-jam én 6 potjes pruimen-vijgen-dadeljam.

De jam is gemaakt zónder suiker met behulp van Marmello en appeldiksap, net als vorig jaar de bramenjam en begin dit jaar de rabarber-aardbeien-jam.

Ingrediënten:

Pruimen-bananenjam

(voor 3-4 grote potten jam of 6 kleine potjes)

  • 1 – 2 bananen, in kleine stukjes
  • afhankelijk van het gewicht van de bananen aanvullen met pruimen tot ruim 1 kilo, in kleine stukjes (met velletjes). Bedenkt wel: zonder pit zijn de pruimen lichter. 1,2 kilo pruimen mét pit wordt ongeveer 1 kilo zónder pit.
  • 1 zakje Marmello 1
  • 2,5 dl appeldiksap

Pruimen-vijgen-dadeljam

(voor 3-4 grote potten jam of 6 kleine potjes)

  • 100 gram (of meer, net wat je lekker vindt) dadels en gedroogde vijgen, in kleine stukjes
  • ongeveer 900 gram pruimen, in kleine stukjes (met velletjes). Bedenkt wel: zonder pit zijn de pruimen lichter. 1,2 kilo pruimen mét pit wordt ongeveer 1 kilo zónder pit.
  • 1 zakje Marmello 1
  • 2,5 dl appeldiksap

Doe de pruimen met het andere fruit met een bodempje water in een grote pan en breng zachtjes aan de kook. Als het fruit zachtgekookt is, na ongeveer 8 – 10 minuten, kun je met een staafmixer de pruimen fijn maken.
Meng het zakje Marmello door de diksap. Dit gaat het makkelijkst met een kleine garde.
Voeg dan al roerend het geleermiddel-diksap mengsel door de warme fruitmassa. Breng het geheel daarna volop aan de kook, steeds roeren. Laat de jam één minuut borrelend doorkoken, doe de ‘schoteltjesproef’ (zie hieronder) en haal de pan van het vuur.

Vul de potten tot de rand met de kokendhete jam en draai de deksels stevig vast. Laat de potten 10 minuten omgekeerd afkoelen.

Je kunt de pruimen natuurlijk ook mengen met ander fruit, zoals appels of nectarines of de verhouding pruimen – ander fruit aanpassen.

Handig weetje: met de schoteltjesproef kun je testen of de jam dik genoeg is: de paar druppels hete jam die je op een ijskoud schoteltje (uit de vriezer) laat vallen moeten gewoon blijven liggen en niet uitlopen en wanneer je er met je vinger tegen duwt zie je rimpeltjes in de jam.
Mocht de jam niet stollen en dus te dun zijn, breng de jam dan nog een keer aan de kook met wat extra Marmello en eventueel wat citroensap.

Er zijn 2 soorten Marmello. Ik heb Marmello 1 gebruikt, voor jam zónder suiker. Marmello 2 is bedoeld voor jam met weinig suiker. Je kunt Marmello kopen bij de biologische winkel.

marmello

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

3 thoughts on “Pruimenjam

  1. Bedankt voor de tips! Ik was net op zoek naar wat nieuws om met de pruimen uit de tuin te maken.

  2. Lekker, lekker, lekker! Wat aparte recepten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s