Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Bloemkooltaart

2 reacties

bloemkooltaart

Deze bloemkooltaart is heerlijk gekruid, ziet er prachtig uit en vormt samen met een frisse salade een heerlijke hoofdmaaltijd. Ook zeer geschikt als lunch- of bijgerecht.

Het recept komt uit Plenty more van Yotam Ottolenghi.

Ingrediënten:

  • 1 kleine bloemkool, in roosjes van 3 cm (450 gram roosjes)
  • 1 middelgrote rode ui (170 gram)
  • 75 ml olijfolie
  • halve theelepel fijngehakte rozemarijn
  • 7 eieren
  • 15 gram basilicum, fijngesneden
  • 120 gram bloem, gezeefd
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1/3 theelepel geelwortelpoeder (koenjit)
  • 150 gram grofgeraspte Parmezaan of andere rijpe kaas
  • gesmolten boter, om de vorm in te vetten
  • 1 eetlepel wit sesamzaad
  • 1 theelepel nigellazaad
  • zout en zwarte peper

Verhit de oven op 200 graden.

Doe de bloemkoolroosjes met 1 theelepel zout in een pan. Overgiet met koud water en laat 15 minuten zachtjes koken tot de roosjes vrij zacht zijn: als je er met een lepel op drukt zullen ze breken. Giet ze af in een vergiet en zet opzij om te laten drogen.

Snijd van een kant van de ui 4 ronde plakken van een halve cm dik af en leg ze opzij. Hak de rest van de ui grof en doe dit in een kleine pan met de olie en de rozemarijn. Smoor alles 10 minuten op laag vuur en roer af en toe tot de ui glazig is. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.

Doe de gesmoorde ui in een kom met de eieren en het basilicum, klop alles goed door elkaar en doe er de bloem, bakpoeder, geelwortel, parmezaan, 1 theelepel zout en royaal peper bij. Klop alles goed glad voor je de bloemkoolroosjes erdoor schept, probeer ze allemaal heel te laten.

Bekleed de bodem en de wand van een springvorm van 24 cm doorsnee met bakpapier. Vet de wand in met gesmolten boter. Vermeng het sesamzaad met het nigellazaad en strooi het rondom tegen de wand van de vorm zodat het blijft plakken. Giet het bloemkoolmengsel in de vorm en schik de uiringen er bovenop. Zet de vorm in het midden van de oven en bak de bloemkooltaart 45 minuten tot hij stevig en goudbruin is: een in het midden gestoken breinaald moet er droog uitkomen. Haal de vorm uit de oven en laat de taart minstens 25 minuten afkoelen voor je hem aansnijdt; hij moet nog net warm zijn.

De taart is de volgende dag nóg lekkerder, dus het is een goed idee om niet alles direct op te eten.

bloemkooltaart bord

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

2 thoughts on “Bloemkooltaart

  1. Koenjit is hetzelfde als kurkuma toch?

  2. Hoi Annelies, ja dat klopt, het is hetzelfde!
    Hartelijke groet en alvast smakelijk eten, Marianne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s