Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Griekse bonenschotel met boerenkool en dille

Een reactie plaatsen

Griekse bonenschotel

Deze Griekse bonenschotel met reuzebonen, geroosterde tomaatjes, boerenkool, dille en een honing-citroendressing is heerlijk fris en zoet van smaak.

Het recept stond onlangs in de kookrubriek van Rianne Buis in bijlage De Verdieping van Trouw.

Ingrediënten:

  • 500 gram gedroogde Griekse gigantes of andere witte reuzebonen (ik kocht een zak reuzebonen bij de Albert Heijn)
  • 2 stengels bleekselderij, in stukken
  • 1 grote ui, in 4 stukken
  • zout
  • 500 gram kerstomaatjes
  • 3 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 2 takjes tijm
  • 1 theelepel suiker
  • halve theelepel versgemalen peper
  • 75 ml extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • 60 ml vers citroensap
  • 1 rode ui, in plakjes of ringen
  • 250 gram boerenkool, gesneden
  • 1 bos verse dille, fijngehakt

Week de gedroogde bonen minimaal 8 uur in ruim koud water. Giet ze af. Kook de bonen in ruim water met de selderij en ui heel rustig gaar, in 1 à 1,5 uur. Neem de ui en selderij uit de pan en roer een halve theelepel zout door de bonen.

Verwarm intussen de oven op 175 graden.

Halveer de tomaatjes en meng ze met 1/3 deel knoflook, takjes tijm, suiker, peper en 2 eetlepels olie. Rooster de tomaten in 15-20 minuten zacht en lichtbruin. Bestrooi ze met zout en verwijder de tijm.

Roer de honing, citroensap en rest van de olie tot een dikke dressing.

Verhit 1 eetlepel olie en bak de rest van de knoflook en de rode ui in 8-10 minuten bruin en licht gekarameliseerd. Roer de boerenkool door de ui en bak even mee. Roer de bonen met wat kookvocht door de kool en kook 5 minuten zachtjes door. Breng op smaak.
Roer de helft van de dille en de geroosterde tomaten door de bonen. Verdeel de honingsaus erover. Bestrooi met de rest van de dille. Serveer warm.

Lekker met brood en kaas.

 

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s