Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Tarte tatin met witlof, geitenkaas en honing

Een reactie plaatsen

Tarte tatin van witlof heel dichtbij

Heel erg mooi én heel erg lekker is deze tarte tatin van witlof, geitenkaas en honing! Wij aten het samen met geroosterde aardappeltjes als hoofdgerecht, maar het is ook een prachtig lunch- of bijgerecht. Zeer geschikt voor de feestdagen!

Het recept stond onlangs in het kookmagazine van de Jumbo.

Tarte tatin van witlof van boven

Ingrediënten:

  • 750 gram witlof
  • 50 gram roomboter
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 50 ml honing
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 1 pakje bladerdeeg (ik gebruikte niet alle 10 plakjes, zoals het recept aangeeft – 7 plakjes vond ik voldoende), ontdooid, folie verwijderd
  • 1 ei, losgeklopt
  • halve zak rucola
  • 8 zongedroogde tomaatjes, in reepjes
  • taart- of tarte tatinvorm van 24-26 cm (géén springvorm), ingevet

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd een plakje van de onderzijde van de witlof en halveer de stronkjes. Smelt in een grote koekenpan de boter en bak de witlof 3 minuten per kant. Voeg het sinaasappelsap toe en laat de witlof 5 minuten smoren. Laat de witlof daarna goed uitlekken in een vergiet.

Verdeel de honing over de bodem van de taartvorm. Leg de witlof er, met de platte kant naar beneden, in. Verdeel de stukjes geitenkaas er overheen.

Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol het deeg uit tot een rond lap van ongeveer 30 cm (gebruik eventueel wat bloem om makkelijker te kunnen rollen). Leg het deeg over de witlof en stop de zijkanten tussen de taartrand en de witlof goed in. Bestrijk het deeg dun met ei en prik met een vork gaatjes in het deeg.

Bak de taart in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart uit de oven 10 minuten rusten. Leg een schaal of groot bord op de vorm en keer de taart om, pas op voor de warme honing. Bestrooi de witloftaart met de rucola en de reepjes tomaat.
Serveer de tarte tatin warm of op kamertemperatuur en snijd aan tafel met een scherp mes in mooie punten.

Tarte tatin van witlof opzij

 

 

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach en trainer met mensen met werk- en levensvragen en ben auteur van het boek 'Schrijf je Loopbaan'. Ik houd o.a. van schrijven, dichten, vegetarisch koken en wandelen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.