Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Salade van mango en kikkererwten met kerrie

2 reacties

Salade van mango en kikkererwten met kerrie bord

Dit is een heerlijke maaltijdsalade van Ottolenghi uit zijn nieuwe kookboek Plenty More! De combinatie van kikkererwten, ui, bloemkool, mango en spinazie gekruid met koriander, komijn, kerrie en mosterdzaad is subliem. Een aanrader dus!

Salade van mango en kikkererwten met kerrie

Ingrediënten:

  • 150 gram gedroogde kikkererwten, een nacht geweekt in ruim koud water met 2 theelepels zuiveringszout
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel zwart mosterdzaad
  • halve theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • halve theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
  • 1 theelepel fijne kristalsuiker
  • 80 ml zonnebloemolie
  • 1 grote ui, in dunne ringen (200 gram)
  • 1 kleine bloemkool, in roosjes van 4 cm (400 gram)
  • 1 grote, rijpe mango, geschild in blokjes van 2 cm (570 gram) of 2-3 alfonsomango’s (heb ik nog nooit gezien)
  • 1 rode chilipeper, zonder de zaadjes fijngehakt
  • 20 gram koriander, fijngesneden
  • 3 eetlepels limoensap
  • 50 gram jonge spinazie
  • zout

Giet de kikkererwten af en spel ze af met koud water. Breng ze in een middelgrote pan met water aan de kook. Laat ze zachtjes 45-60 minuten koken tot ze heel gaar zijn. Giet ze af, schud ze in een grote kom en houd ze warm.

Rooster de koriander-, mosterd- en komijnzaadjes in een grote hapjespan tot ze gaan springen. Maal ze in een vijzel met stamper tot poeder. Doe dit mengsel met geelwortelpoeder, suiker, halve theelepel zout bij het kerriepoeder en zet opzij.

Verhit in dezelfde hapjespan de helft van de olie en fruit de ui 5 minuten op hoog vuur, roer regelmatig tot hij gaat kleuren. Voeg de kruidenmix toe en fruit alles nog 5 minuten op halfhoog vuur tot de ui heel gaar is. Voeg het uimengsel bij de warme kikkererwten in de kom en zet opzij.

Breng een grote pan met water aan de kook en blancheer hierin de bloemkool 1 minuut. Giet de bloemkool af, dep droog en zet opzij. Verhit als de bloemkool goed droog is de rest van de olie in de hapjespan waarin de ui is gefruit (maak de pan niet schoon) en doe de bloemkool erin met 1/4 theelepel zout en bak 3-4 minuten op hoog vuur tot de bloemkool lichtgekleurd is.

Doe de hete bloemkool met de overgebleven olie bij de kikkererwten en roer goed. Laat de salade 5 minuten staan als u hem warm wilt serveren, of iets langer tot hij op kamertemperatuur is. Doe de mango in de salade, samen met de chilipeper, koriander, limoensap en spinazie. Schep alles goed door elkaar en serveer direct of zet de salade in de koelkast en serveer hem binnen 24 uur.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

2 thoughts on “Salade van mango en kikkererwten met kerrie

  1. Ziet er goed uit; bedoel je zwart mosterdzaad waar zwart sesamzaad staat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s