Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Geroerbakte spruitjes met gemarineerde tahu

1 reactie

spruitjes met tahu pan

Dit is een verrukkelijke en eenvoudige manier om spruitjes te bereiden: geroerbakt met gemarineerde tahu – probeer het uit!

Het recept komt uit Plenty van Yotam Ottolenghi.

spruitjes met tahu bord

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels zoete chilisaus
  • 1,5 eetlepel soyasaus
  • 3 eetlepels sesamolie
  • 1 theelepel rijstazijn (ik kocht een flesje bij de Albert Heijn, bij de oosterse producten)
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 150 gram stevige tahu
  • 500 gram spruitjes
  • ongeveer 1 3/4 dl zonnebloemolie
  • 100 gram bosui, in ringetjes (dit zijn ca. 6 bosuitjes)
  • halve kleine verse rode chilipeper, zonder de zaadjes fijngehakt
  • 100 – 120 gram shiitake, doormidden of in vieren
  • 15 gram koriander
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
  • zout
  • witte rijst

Marineer de tahu. Klop de chilisaus en sojasaus met 2 eetlepels sesamolie, zijn en ahornsiroop door elkaar. Snijd de tahu in 1 cm dikke plakken en snijd elke plak in 2 vierkantjes. Schep ze rustig door de marinade en zet opzij.

Snijd aan de onderkant een schijfje van de spruitjes en snijd ze in drie plakjes. Verhit in een pan 4 eetlepels zonnebloemolie. Doe de helft van de spruitjes erin met een beetje zout en bak ze 2 minuten op hoog vuur; roer niet te veel. De spruitjes moeten hier en daar donkere plekken hebben en beetgaar worden. Schep ze in een kom. Bak de rest van de spruiten in wat extra olie met zout op dezelfde manier. Schep ze uit de pan.

Doe weer 2 eetlepels zonnebloemolie in de pan, verhit hem en roerbak bosui, chilipeper en paddenstoelen 1-2 minuten. Doe ze bij de spruitjes in de schaal.

Zet de pan weer op hoog vuur. Schep met een tang een deel van de plakjes tahu uit de marinade en leg ze rustig in de pan (pas op, de olie zal spatten), leg ze naast elkaar in een enkele laag. Draai het vuur lager en bak de plakjes tahu 2 minuten aan elke kant tot ze een mooie karamelkleur hebben. Doe ze bij de spruitjes en bak de rest van de plakjes op dezelfde manier.

Neem als de tahu is gebakken de pan van het vuur en doe de inhoud van de schaal erin. Voeg de achtergebleven marinade en helft van de koriander toe. Schep alles losjes door elkaar en laat het iets afkoelen in de pan. Proef en doe er naar smaak nog wat zout bij. Roer de overgebleven sesamolie (plus meer als je wilt) erdoor. Dien het gerecht warm op, maar niet te heet, gegarneerd met het geroosterde sesamzaad en de rest van de koriander. Serveer met witte rijst.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

One thought on “Geroerbakte spruitjes met gemarineerde tahu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s