Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Groentepaella

Een reactie plaatsen

groentepaella pan opzij

 

Deze groentepaella is een verrassende en fantastische aanvulling op mijn vegetarische receptenvoorraad! De combinatie van paprika, venkel, tuinboontjes, rijst met saffraan (later ‘getopt’ met artisjok en olijven) is werkelijk heerlijk!

Het recept staat in Plenty van Yotam Ottolenghi.

groentepaella van boven

Ingrediënten:

– voor 2 royale porties –

  • 3 eetlepels olijfolie
  • halve (Spaanse ui), fijngesneden
  • 1 kleine rode en 1 kleine gele paprika, in repen
  • halve venkelknol, in lucifers
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/2 theelepel geelwortelpoeder
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 150 gram paellarijst
  • 1 dl medium dry sherry (ik gebruikte een restje witte wijn)
  • 1 theelepel saffraandraadjes
  • 4,5 dl kokendhete groentebouillon
  • 200 gram gedopte tuinbonen (vers of diepvries)
  • 12 minitomaatjes, doormidden gesneden
  • 5 kleine gegrilde artisjokken op olie, uit een pot, uitgelekt en in vieren gesneden (ik gebruikte een potje artisjokharten)
  • 15 kalamata-olijven, ontpit en gehalveerd
  • 2 eetlepels grofgesneden bladpeterselie
  • 4 partjes citroen
  • zout

Verhit de olijfolie in een paellapan of grote koekenpan en smoor de ui 5 minuten. Doe de paprika’s en venkel erbij en bak ze ongeveer 6 minuten op halfhoog vuur tot ze gaar en goudgeel zijn. Bak de knoflook 1 minuut mee.

Roer de laurier, paprikapoeder, geelwortel en cayennepeper door de groenten. Voeg de rijst toe en roer 2 minuten voordat u sherry en saffraan in de pan doet. Laat de vloeistof 1 minuut inkoken en roer dan de bouillon en 3/4 theelepel zout door het rijstmengsel. Draai het vuur heel laag en laat alles 20 minuten zachtjes pruttelen tot de rijst het grootste deel van het vocht heeft opgenomen. Zet geen deksel op de pan en roer het gerecht in geen geval door.

Giet intussen ruim kokend water over de (diepvries) tuinboontjes in een schaal en laat ze een minuutje staan. Giet ze dan af en laat even afkoelen. Druk de zachte groene boontjes uit de vliezen en gooi de vliezen weg.

Neem de paella van het vuur en voeg eventueel nog wat zout toe, maar roer niet te veel. Strooi de tomaten, artisjokpartjes en tuinboontjes over de rijst en dek de pan goed af met aluminiumfolie. Laat hem 10 minuten staan.

Haal de folie van de pan. Bestrooi de paella met olijven en peterselie. Dien op met partjes citroen.

 

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s