Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Zoete aardappel-pompoencurry

Een reactie plaatsen

zoete aardappelcurry bord

Dit is een heerlijke, gezonde én snelle curry van zoete aardappelen, pompoen, winterwortel en kokosmelk. Een heerlijk maal voor een doordeweekse dag!

Het recept stond onlangs in de vegetarische kookrubriek van Sonja van de Rhoer in de Verdieping van Trouw.

Ingrediënten:

  • 125 gram zwarte (Beluga) linzen (ik gebruikte Dupuis linzen)
  • 600 gram zoete aardappelen
  • 300 gram pompoen of pastinaak
  • 1 winterwortel
  • 25 gram boter, ghee of 1 eetlepel kokosolie
  • 1 eetlepel ras el hanout of kerriepoeder madras of dukkah*
  • 3,5 dl groentebouillon
  • 2 dl kokosmelk
  • 2 eetlepels koriander of platte peterselie

Kook de linzen in 5 dl kokend water, onafgedekt, in ongeveer 10-20 minuten beetgaar. Spoel ze af in een zeef en laat ze uitlekken.

Snijd de zoete aardappel (eventueel geschild) en pompoen in blokjes, de pastinaak en wortel in plakjes. Verhit de boter, ghee of kokosolie en bak de zoete aardappel, pompoen en wortel aan. Schep goed om tijdens het bakken. Voeg de ras el hanout, kerriepoeder of dukkah toe. Bak even goed mee en schenk de bouillon en kokosmelk erbij. Kook de groenten in ongeveer 8-10 minuten beetgaar.

Voeg vlak voor het serveren de uitgelekte linzen toe en bestrooi alles met fijngeknipte koriander of peterselie.

Serveer er naan of Turks brood bij.

zoete aardappelcurry pan

 

*Dukkah = een Egyptisch specerijen-notenmengsel. Het bevat meestal geroosterde gedroogde kikkererwten, amandelen of hazelnoten, sesamzaad en specerijen zoals korianderzaad, komijnzaad en soms anijs- of venkelzaad en/of gedroogde munt.

Omdat ik niet op tijd dukkah kon vinden in (Turkse) supermarkten in mijn buurt, heb ik ras el hanout gebruikt in het recept, wat ook heerlijk is.

Als ‘extraatje’ heb ik op het laatste moment toch zelf Pistache dukkah gemaakt volgens een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall uit het kookboek Veg. We strooiden een beetje dukkah over de curry in ons bord, wat erg lekker was. En we aten het met brood, zoals men in het midden-oosten ook doet: eerst doop je je brood in de olijfolie en dan in de dukkah – super!

dukkah

 

 

 

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s