Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Geroerbakte paksoi met gember plus ‘scrambled tofu’ op kokosrijst

Een reactie plaatsen

Geroerbakte paksoy met gember plus 'scrambled tofu' op kokosrijst

Dit is een heerlijke veganistische maaltijd die eigenlijk uit drie erg lekkere gerechten bestaat: zachte, romige kokosrijstpaksoi geroerbakt met gember in een woksaus van sojasaus, rijstazijn, agavesiroop en sambal + scrambled tofu (in plaats van roerei – een ontdekking!). Samen smaken ze fantastisch, maar je kunt ze zeker ook los van elkaar bereiden en dan combineren met andere rijst- of groentegerechten.

Het recept komt van mijn favoriete kookblog Connoisseurus Veg van Alissa Saenz.

Hieronder volgen per gerecht de ingrediënten en de bereidingswijze.

Kokosrijst
(voor ongeveer 6 personen)

kokosrijst

Ingrediënten:

  • 400 ml water
  • blik kokosmelk van 400 ml
  • halve theelepel zout
  • ongeveer 370 – 400 gram rijst (ik gebruikte basmatirijst)
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes

Doe het water, de kokosmelk en het zout samen in een pan. Roer goed door zodat eventuele brokjes kokos goed worden opgelost. Breng aan de kook en roer de rijst erdoor. Laat op een laag vuur zachtjes koken met het deksel op de pan, ongeveer 15 minuten, of totdat het meeste vocht is opgenomen door de rijst. Zet de pan van de warmtebron en laat nog zeker 5 minuten staan, met het deksel erop. Roer dan de lente-uitjes erdoor. De rijst is nu klaar om te serveren.

Scrambled tofu (voor 4)

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • halve theelepel sesamolie
  • 2 knoflookteentjes, geperst of fijngehakt
  • ongeveer 450 gram tofu, waar het vocht gedurende zeker 15 minuten uit is geperst (tip: leg de tofu in een vergiet, leg er een bord bovenop met daarop iets zwaars, zoals een vijzel. Laat zo zeker 15 minuten staan en druk daarna nog eens goed, zodat alle vocht eruit gaat).
  • halve theelepel kurkuma
  • halve theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn

Verhit de olie én de sesamolie in een wok, op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en verkruimel de tofu in de wok. Roerbak 3-4 minuten, steeds omroerend en eventuele grotere stukken breken met de spatel. Voeg kurkuma, peper, sojasaus en azijn toe. Bak nog 1 minuut mee, tot het meeste vocht is opgedroogd. Schep de tofu op een bord en zet even opzij. (Je kunt nu verder gaan in deze wok met de paksoi.)

Geroerbakte paksoi (voor 4)

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 1 theelepel sambal
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • halve theelepel sesamolie
  • 2 knoflookteentjes, geperst of fijngehakt
  • 2 theelepels vers geraspte gember
  • ongeveer 500 gram paksoi, blad en stronk in grote stukken gesneden (3 – 4 cm)

Doe de sojasaus, rijstazijn, agavesiroop en sambal bij elkaar in een kommetje en roer goed. Zet de woksaus apart.

Verhit de olie én de sesamolie in een wok. Voeg de knoflook, gember en de paksoi toe. Roerbak totdat de paksoi-bladeren verwelken en de witte delen knapperig-gaar zijn, ongeveer 2-3 minuten. Schenk er dan de woksaus overheen en roerbak nog eens 30 seconden, zodat alle paksoi is bedekt met de saus.

Voor eroverheen:

  • 1-2 theelepels sesamzaadjes, geroosterd
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes

Opdienen: verdeel kokosrijst over de borden. Schep de scrambled tofu erop en dan de paksoi. Giet de eventueel overgebleven woksaus er nog over. Bestrooi met sesamzaadjes en lente-uitjes.

paksoi opzij

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s