Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Focaccia

Een reactie plaatsen

 

focaccia rooster

Zelf focaccia maken: het is niet moeilijk, maar kost wel heel veel tijd. Echt iets voor een rustige zaterdag of zondag waarop je niet veel plannen hebt. Het deeg moet namelijk ruim 3,5 uur rijzen waarbij je tussendoor steeds even moet kneden… Uiteindelijk heb je dan wel een verrukkelijke focaccia die voor je het weet op is. Ik heb me dan ook voorgenomen de volgende keer 2 focaccia’s tegelijk te bakken.

Het recept komt uit het boek ‘Hoe bak ik brood‘ van Emmanuel Hadjiandreou.

focaccia schaal

Ingrediënten:

voor 1 focaccia

  • 200 gram tarwebloem
  • 4 gram of 3/4 theelepel zout
  • 2 gram verse gist of 1 gram (halve theelepel) gedroogde gist
  • 150 ml warm water
  • ongeveer 50 ml (3 eetlepels) olijfolie plus wat extra om eroverheen te druppelen
  • vulling naar keuze, bijv. verse rozemarijntakjes en grof zeezout, of dungesneden rode ui en stukjes gekookte aardappel, of ontpitte Kalamata-olijven of gehalveerde halfgedroogde tomaten. Ik kook deze keer voor de halfgedroogde tomaatjes en Kalamata-olijven.
  • bakplaat bekleed met bakpapier

1. Meng in een kleine kom de bloem en het zout, en zet dan even opzij. Dit is het droge mengsel.

2. Doe in een andere, grotere kom de juiste hoeveelheid gist. Voeg het warme water toe en roer tot de gist is opgelost. Dit is het natte mengsel.

3. Doe het droge bij het natte mengsel. Meng de mengsels met een houten lepel tot een tamelijk plakkerig deeg.

4. Doe ongeveer een derde van de olijfolie in een andere grote mengkom en leg er het plakkerige deeg in.

5. Dek af (met een vochtige warme theedoek) en laat 1 uur rusten op een warme plek.

6. Vouw na 1 uur het deeg twee keer. Vouwen is een simpele manier van kneden. Je laat het deeg in de kom zitten. Trek een stuk deeg aan de rand omhoog en duw dit in het midden. Draai de kom een beetje en herhaal dit proces met een ander stuk van het deeg, tot je helemaal rond bent geweest. Doe dit dus twee keer. Het hele proces hoeft maar 10 seconden te duren en het deeg moet een beetje gaan tegenstribbelen.

7. Dek het deeg af met de kom waarin het droge mengsel had of weer met de theedoek.

8. Herhaal de stappen 5 t/m 7 drie keer, waarbij je telkens een beetje olie toevoegt voor je het deeg weer laat rusten, zodat het niet te veel aan de bodem van de kom plakt. Dus 3 x 1 uur laten rusten, vouwen, afdekken.
Helemaal aan het eind van dit proces moet het deeg goed gerezen zijn en vol luchtbellen zitten.

9. Leg het deeg dan op de met bakpapier beklede bakplaat. Kijk uit dat je de luchtbellen niet beschadigt.

10. Dek af en laat 10 minuten rusten.

11. Bewerk het deeg met je vingertoppen (duw erin met je vingertoppen), zodat het plat wordt en je een grof vierkant krijgt.

12. Dek af en laat weer 10 minuten staan.

13. Leg je favoriete vulling erop en druk die een beetje in het deeg. Als je olijven gebruikt, kunt je twee dingen doen. 1. Je strooit ze over de helft van de focaccia, klapt de andere helft eroverheen drukt dit zachtjes aan. Dit voorkomt dat de olijven in de oven verbranden. 2. Je voegt ze pas halverwege de baktijd toe. Je haalt de focaccia dan even uit de oven en drukt de olijven zachtjes in het half gebakken deeg.

14. Dek af en laat ongeveer 20 minuten rijzen tot het deeg dubbel zo groot is (bij mij werd het helemaal niet 2 x zo groot, dus wees niet ongerust als dat bij jou ook niet gebeurt. Het komt goed.).

15. Verwarm intussen de oven voor op 240 graden.

16. Bak de focaccia in ongeveer 15-20 minuten goudbruin.

17. Keer de focaccia om en tik op de onderkant. Als hij hol klinkt, is hij goed. Zo niet, zet ‘m dan nog even in de oven. Leg hem vervolgens op een rooster op af te koelen.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s