Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Aubergine-courgettetajine met abrikozen en dadels

6 reacties

tajine aubergine courgette bewerkt

Dit is het eerste tajine-recept dat ik heb gemaakt uit m’n nieuwe kookboek Vegetarische tajines en couscous van Ghillie Basan. Als de gerechten allemaal zo lekker zijn als deze dan is het kookboek een geweldige aanschaf geweest (eigenlijk ben ik daar nu al van overtuigd).

Dit is een soort Marokkaanse ratatouille, met aubergine, courgette, paprika, dadels, abrikozen en Ras el hanout. Een verrukkelijke combinatie. Lekker met brood of couscous.

En heb je (nog) geen tajine (stoofpot), dan kun je ook gewoon een braadpan gebruiken of een andere pan met een dikke bodem.

Ingrediënten:

  •  3-4 eetlepels olie
  • 20 gram boter
  • 1 uit, gehalveerd en in dunne ringen
  • 2-3 teentjes knoflook, gehakt of geperst
  • 2 aubergines, in stukjes
  • 2 courgettes, in stukjes
  • 1 rode paprika, gehalveerd, zonder zaadlijsten en in repen
  • 150 gram gedroogde dadels (zonder pit), in de lengte gehalveerd
  • 150 gram gedroogde abrikozen, gehalveerd
  • 2-3 theelepels Ras el hanout
  • 2 theelepels suiker
  • 2 blikken (van 400 gram) tomatenblokjes
  • klein bosje bladpeterselie, fijngehakt
  • klein bosje koriander, fijngehakt
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Verhit de olie en boter in een tajine of pan met dikke bodem. Voeg de ui en knoflook toe en bak 1-2 minuten, tot ze zacht worden. Voeg de aubergine en courgette toe en bak nog 3-4 minuten. Doe dan de paprika, dadels, abrikozen, ras el hanout en suiker erbij. Roer de tomaten met de helft van de kruiden erdoor en breng alles aan de kook. Dek de tajine af en laat het 30 – 40 minuten op een matig vuur stoven.

Breng op smaak met zout en peper en bestrooi het met de resterende kruiden.

Lekker met vers knapperig brood en een schepje yoghurt, of met couscous.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

6 thoughts on “Aubergine-courgettetajine met abrikozen en dadels

  1. hoi Marianne, voor hoeveel personen is dit recept?

    • Hoi Marijke, volgens het kookboek is het een recept voor 4 – 6 personen. Eet je het met z’n vieren dan heb je dus grote porties (of je eet de volgende dag een restje – ook heerlijk). Hartelijke groet, Marianne

  2. Het was werkelijk waar ontzettend lekker… het recept is al 2x gedeeld door mij en bij ons is het een blijvertje!

  3. Heeeeel erg lekker!!! 1ste recept in onze nieuwe tajine. We hebben wel nog een beetje harissa toegevoegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s