Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Wortelgroentenstamp van Ottolenghi met gesmoorde sjalotjes

4 reacties

stamppot Ottolenghi bewerkt

Dit is een verrukkelijke stamppot – en ik houd niet eens zo van stamppotten, dus dat wil wat zeggen! Deze stamppot van Yotam Ottolenghi is gemaakt van wortel, knolselderij, pompoen en zoete aardappel, met daar doorheen Puy-linzen, en wordt gecombineerd met sjalotjes die een uurtje in rode wijn hebben gestoofd. Het recept komt uit het kookboek Plenty more.

Ingrediënten:

Voor de stamp:

  • 80 gram Puy-linzen
  • halve grote selderijknol, geschild, in stukjes (300 gram)
  • 2 flinke wortelen, geschrapt, in stukjes (300 gram)
  • halve pompoen, geschild en in stukjes (300 gram)
  • 2 zoete aardappelen, geschild, in stukjes (600 gram)
  • 50 – 70 gram boater, in blokjes
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 1,5 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • zout en zwarte peper

Voor de gesmoorde sjalotten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 600 gram sjalotten, gepeld
  • 400 ml rode wijn
  • 200 ml groentebouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 4 takjes tijm
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • 20 – 30 gram boter

Begin met de sjalotten. Doe de olie in een pan en zet op halfhoog vuur. Bak de sjalotten ongeveer 5 minuten al omscheppend tot ze gekleurd zijn. Voeg de wijn, bouillon, laurier, peperkorrels, tijm, suiker en 3/4 theelepel zout toe. Doe het deksel op de pan, draai het vuur laag, en smoor de sjalotten zachtjes 1 uur.
Haal dan het deksel van de pan, draai het vuur hoger en laat de sjalotten 8 minuten zachtjes borrelend koken totdat de vloeistof voor de helft is ingekookt. Schep de sjalotten met een schuimspaan uit de pan en houd ze warm in een schaal. Roer de boter door de saus en zet opzij.

Breng ongeveer een half uur nadat je de sjalotten hebt opgezet, een pan water aan de kook, doe de linzen erin en kook ze in ongeveer 25 minuten gaar. Giet ze af en zet opzij.

Breng voor de stamppot een grote pan met water aan de kook, voeg de knolselderij en wortel toe en kook ze 10 minuten. Doe dan de pompoen en zoete aardappel erbij en kook nog 10-15 minuten tot alle groenten gaar zijn.

Giet de groenten af, schud ze zoveel mogelijk droog en stamp ze met een pureestamper fijn. Voeg de boter, ahornsiroop, komijn, 1 theelepel zout en royaal versgemalen zwarte peper toe. Roer alles goed door elkaar en roer ook de linzen erdoor. Verdeel de stamp over de borden. Verdeel de sjalotten erover, schep er wat saus overheen (pas op dat het niet te ‘papperig’ wordt) en serveer meteen.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

4 thoughts on “Wortelgroentenstamp van Ottolenghi met gesmoorde sjalotjes

  1. Pingback: Weekmenu februari 2015 – Le petit requin

  2. Voor hoeveel personen is dit gerecht? 4? Of meer? Het lijkt best wel veel qua ingrediënten namelijk haha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s