Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Salade van geroosterde wortelen en sinaasappeldressing

2 reacties

geroosterde wortelsalade met sinaasappel

Een verrukkelijke salade, die er ook nog eens heel mooi uitziet. Niet moeilijk te maken en deels al eerder voor te bereiden. Verras er jezelf en je vrienden mee – dit smaakt echt erg goed!

Het recept stond onlangs in de kookrubriek van Rianne Buis in De Verdieping in Trouw.

Ingrediënten:

Wortelen:

  • 2 theelepels gemalen komijn (djinten)
  • ongeveer 800 gram kleine wortelen, liefst van een bos
  • 1 laurierblad
  • 1 bol knolflook, gehalveerd
  • 6 takjes tijm
  • ca. 175 ml extra vierge olijfolie
  • zout
  • versgemalen peper

Bloedsinaasappelvinaigrette

  • sap van 2 bloedsinaasappels (ik gebruikte gewone sinaasappelen, want kon geen bloedsinaasappelen vinden)
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 eetlepel suiker

Komijn-crème fraîche

  • 250 ml crème fraîche
  • 1 eetlepel citroensap
  • Salade:
  • halve kleine rode ui, in heel dunne ringen
  • 3 eetlepels gehakte, geroosterde amandelen
  • 2 (bloed)sinaasappelen, parten tussen de vliezen uit gesneden
  • 5-6 eetlepels fijngehakte verse kruiden, liefst alle soorten: kervel, peterselie, bieslook, dragon (ik gebruikte bieslook en peterselie)
  • fleur de sel (had ik niet, beetje versgemalen zeezout gebruikt)

Verwarm de oven op 200 graden. Boen de wortelen schoon, snijd het groen eraf. Dikke wortelen halveren of in nog dunnere parten snijden. Meng de wortelen in een kom met laurierblad, knoflook, tijm, 75 ml olijfolie, zout, peper en halve theelepel komijn. Spreid de wortelen in één laag uit op een bakplaat en rooster de groenten in 30-40 minuten gaar.

Roer intussen in een grote kom het sinaasappelsap met de azijn, suiker, halve theelepel zout en 75 ml olijfolie tot een lobbige dressing. Schep de wortelen erdoor.

Roer de crème fraîche los met het citroensap, 1,5 theelepel komijn, een eetlepel water en wat zout.

Maak de borden op: verdeel de crème fraîche over 4 grote borden en spreid het weids uit met een lepel. Verdeel de wortel over de borden. Schep de uien, amandelen en sinaasappelparten over of naast de wortelen. Strooi de kruiden erover en bestrooi met wat fleur de sel.

Serveer er lekker brood met goede olijfolie bij. Wij aten er Farinata bij (platbrood van kikkererwten- en havermeel).

geroosterde wortelsalade met sinaasappel en farinata

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

2 thoughts on “Salade van geroosterde wortelen en sinaasappeldressing

  1. Mooi recept. Maar: wat doe je dan verder met die “gehalveerde bol knoflook” (écht zoveel, of bedoel je een gehalveerd teentje?)

    • Hoi Jeroen, goede vraag. De gehalveerde bol knoflook (echt waar) rooster je alleen mee met de wortelen voor de smaak. Daarna gebruik je deze niet meer. Tenzij je het lekker vindt natuurlijk om nog wat van de geroosterde knoflook aan het gerecht toe te voegen – maar waarschijnlijk wordt dat dan te veel. Ik zal dit er in het recept bij vermelden. Hartelijke groet en geniet ervan, Marianne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s