Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Soufflé van spinazie, penne en cheddar

4 reacties

spinaziesouffle mooi bewerkt

Mooie, luchtige en erg lekkere spinaziesoufflé met cheddar en pasta – een fijn eenpansgerecht. De soufflé is niet moeilijk, wel is het handig om alles goed voor te bereiden (afwegen, raspen etc.).

Het recept komt uit Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall.

 Ingrediënten:

  • 300 ml volle melk
  • 1 laurierblad
  • halve ui
  • paar zwarte peperkorrels
  • 100 gram penne of pasta met soortgelijke vorm
  • wat olijfolie
  • 250 gram spinazie, dikke steeltjes verwijderd
  • 50 gram ongezouten boter
  • 50 gram bloem
  • 75 gram oude cheddar, geraspt
  • wat versgeraspte nootmuskaat
  • 3 grote eieren, gescheiden, plus 1 extra eiweit
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Verhit de oven voor op 190 graden en leg er een bakplaat in, zodat die ook heet wordt. Vet een souffléschaal of diepe ovenschaal in met een inhoud van 1,5 liter.

Doe de melk, het laurierblad, de ui en peperkorrels in een kleine pan en verwarm tot net onder het kookpunt. Draai het vuur uit en laat staan.

Breng een pan met gezouten water aan de kook. Voeg de penne toe en kook ze al dente. Giet af en schep om met wat olie, zodat de pasta niet plakt.

Kook de gewassen spinazie met alleen het aanhangende water in een grote pan met deksel op middelhoog vuur tot de bladeren geslonken zijn – dit duurt maar een paar minuten. Laat goed uitlekken. Als de spinazie genoeg is afgekoeld, knijp je het water eruit en snijd je de groente grof.

Verhit de boter op middelhoog vuur in een pan, roer de bloem erdoor en verwarm deze roux een paar minuten zachtjes. Warm de melk nogmaals op en zeef deze. Haal de pan van het vuur, voeg een derde van de melk toe en roer goed met een garde. Voeg de rest van de melk in twee keer toe en laat deze dikke bechamelsaus een paar minuten koken. Haal van het vuur en roer of klop de kaas, nootmuskaat, spinazie, flink wat zout en peper, de eidooiers en de gekookte penne erdoor.

Klop de eiwitten in een schone kom tot je stevige pieken hebt. Roer een volle lepel eiwit door de saus en vouw er daarna voorzichtig de rest door. Schenk in de beboterde schaal en zet deze op de hete bakplaat in de oven. Bak ongeveer 30 minuten tot de spoufflé goed gerezen is. Meteen opdienen.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

4 thoughts on “Soufflé van spinazie, penne en cheddar

  1. Hoi
    Om dit voor mijn gezin van 5 te maken moet ik dan alle ingrediënten verdubbelen?

    • Dag Martine, het is een recept voor 4 personen, dus verdubbelen lijkt me veel voor 5, hoewel ik natuurlijk niet weet of je heel grote eters hebt. Wat je ook kunt doen, is er een frisse salade bij serveren én lekker brood. Dan heb je een mooie, complete maaltijd en zeker genoeg! Eet smakelijk, hartelijke groeten, Marianne

  2. voor 4 personen? Dan gaat er wel weinig groente in? Ik ga het maken voor 2 personen… en voeg meer spinazie toe… benieuwd of het dan lukt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s