Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Salade met rabarber, rucola, venkel en meer

1 reactie

salade rabarber bewerkt

Dit is een heerlijke, zomerse salade van Rianne Buis (kookrubriek in De Verdieping, Trouw), waarin het ene ingrediënt nog lekkerder is dan het andere: rabarber, romige feta, geroosterde hazelnoten, verse munt, flinterdun geschaafde venkel en een heerlijke dressing met sjalot, gember en notenolie. Het is een hoofdgerecht voor 4 personen, maar ook een mooi voor- of bijgerecht voor 6-8 eters.

Ingrediënten:

  • 6 niet te dikke stelen (rode) rabarber
  • ongeveer 5 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • zout
  • 150 gram rucola
  • extra vierge olijfolie
  • 6-7 takjes verse munt
  • 1 kleine sjalot, fijngehakt
  • 1 theelepel versgeraspte gemberwortel
  • 3 eetlepels notenolie (walnoot of hazelnoot)
  • 150 gram feta
  • grofgemalen zwarte peper

Snijd de steelaanzet van de rabarber, was de stengels goed en snijd ze in stukjes van een halve centimeter. Snijd eventuele brede stengels eerst in de lengte doormidden. Breng 2 dl water aan de kook met suiker, azijn en een snuf zout, en pocheer de rabarber tegen de kook aan in enkele minuten knapperig gaar (beslist niet tot moes laten koken). Neem de rabarber met een schuimspaan uit de pan en laat goed uitlekken. Kook het vocht enkele minuten in tot het stroperig wordt.

Halveer de venkel, verwijder de harde kern en schaaf de parten in dunne plakken. Boen de citroen goed schoon en rasp de helft van de schil fijn. Pers de citroen uit. Doe de venkel in een kom en schep citroenrasp, helft van citroensap, 2 eetlepels olijfolie en wat zout erdoor. Laat staan.

Verhit 1 theelepel olijfolie in een koekenpan en rooster de hazelnoten geurig en goudbruin. Hak ze grof. Scheur de muntblaadjes grof. Roer de sjalot met mosterd, gember, 3 eetlepels pocheerstroop, notenolie en 3-4 eetlepels olijfolie tot een lobbige dressing. Breng op smaak met zout.

Meng de rucola met ruim een derde deel van de dressing. Meng venkel, munt en hazelnoten erdoor. Verdeel de salade over vier borden. Verdeel de rabarber en feta erover. Verdeel de rest van de dressing gelijkmatig over de borden. Bestrooi met peper. Dien meteen op.

 

 

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach en trainer met mensen met werk- en levensvragen. Creatief schrijven is het middel dat ik het meest inzet in mijn begeleiding. Ik houd o.a. van schrijven, vegetarisch koken en wandelen.

One thought on “Salade met rabarber, rucola, venkel en meer

  1. Hallo Marianne, lijst van ingredienten en bereiding komen niet overeen. Venkel, citroen en hazelnoten staan niet bij de ingredienten. Kan je er eens naar kijken? Alvast bedankt Groeten Ton

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.