Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Soep van kikkererwten, spinazie en porcini

2 reacties

soep met kikkererwten en spinazie bewerkt

Deze soep is verrukkelijk. In zijn kookboek Veg zegt Hugh Fearnley-Whittingstall er over: “Dit is echt een heerlijke, warme soep met diepe smaken, bijgestaan door de aardse porcini.” Helemaal waar! Een echte aanrader dus.

Je kunt de kikkererwten vervangen door witte bonen of cannellinibonen en de spinazie door snijbiet of boerenkool.

Ingrediënten:

  • 30 gram gedroogde porcini-paddenstoelen
  • 30 gram boter
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400 gram passata OF 200 gram pruimtomaten uit blik
  • 400 gram kikkererwten uit blik (uitlekgewicht)
  • 1 takje rozemarijn
  • 200 gram spinazie of snijbiet, in repen gesneden
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • extra virgine olijfolie voor eroverheen
  • Parmezaanse, harde geitenkaas of andere harde kaas

Week de porcini 3 minuten in ongeveer 750 ml warm water. Schep de paddenstoelen met de schuimspaan uit het water en bewaar dat. Spoel de paddenstoelen kort af onder de koude kran en dep droog met keukenpapier. Snijd ze in grove stukken.

Giet het weekwater van de porcini in een kom door een zeef waarin keukenpapier ligt.

Verhit de boter en olijfolie in een pan op middellaag vuur en fruit de ui, af en toe roerend, ongeveer 15 minuten, tot deze zacht en glazig is. Voeg de knoflook toe en roer een minuutje door, doe er dan de paddenstoelen bij en bak al roerend nog een paar minuten mee.

Voeg de passata of tomaten in hun sap toe, de kikkererwten, de rozemarijn, het bewaarde weekwater en een paar draaien uit de pepermolen. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat ongeveer 45 minuten sudderen. Voeg de gesneden snijbiet of spinazie toe en laat nog 8-10 minuten (snijbiet) of 2-3 minuten (spinazie) koken.

Als de soep te dik lijkt, voeg dan een beetje water toe. Gooi de rozemarijn weg. Proef en voeg zout of peper toe als dat nodig is.

Schep de soep in kommen, besprenkel met olijfolie en schaaf er wat krullen harde kaas over. Meteen opdienen.

Lekker met goed (soda)brood.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

2 thoughts on “Soep van kikkererwten, spinazie en porcini

  1. Ha Marianne, met hoeveel gram kikkererwten maak je dit gerecht😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s