Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Tahu Ketoprak

2 reacties

tahu ketoprak bewerkt

Dit is een heerlijk en eenvoudig Indonesisch gerecht waarin de belangrijkste ingrediënten tahu, kool en taugé zijn plus een verrukkelijke saus van kruiden, ketjap en pindakaas.

Lekker met rijst of lontong (kleefrijst) en kroepoek.

Het recept komt uit het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk.

Ingrediënten:

  • 1 blok tahu
  • 100 gram taugé
  • 100 gram fijngesneden kool (witte, savooie- of groene kool). Ik gebruikte een halve Chinese kool die over was.
  • 1 eetlepel pindakaas
  • olie
  • azijn

Kruiden:

  • 5 eetlepels uien
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel Javaanse suiker
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • zout
  • 1 eetlepel selderie, fijngehakt
  • halve eetlepel bieslook, fijngehakt

Dompel de taugé even in kokend water en laat uitlekken. Snijd de tahu in dobbelsteentjes en bak in de olie goudbruin. Zet weg.
Bak in het restant van de olie de helft van de uien, bestemd voor strooisel. Zet weg.

Wrijf de rest van de uien met de knoflook, sambal en suiker tot een brij. Als je van pittig houdt, kun je wat meer sambal toevoegen. Meng hier doorheen de pindakaas en fruit deze brij in de olie. Leng aan met de ketjap en een beetje azijn tot een saus en meng er dan eerst de tahu, daarna de taugé, de kool en de selderie goed doorheen. Voeg indien nodig nog een beetje zout toe.

N.B. ik heb me voorgenomen de volgende keer wat meer saus te maken door een extra lepel ketjap toe te voegen – gewoon, omdat het zo lekker is. 

Dien het gerecht op bestrooid met de gebakken uien en de gehakte bieslook.

Wij aten de ketoprak met lontong, blokjes koude kleefrijst, en kroepoek.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve en narratieve (schrijf)coach met mensen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

2 thoughts on “Tahu Ketoprak

  1. Hallo Marianne,
    Welke ketjap gebruik je ? de manis (zoete) of de asin (zoute). En je hebt bij de zout erbij staan, waar moet ik dan gebruiken?

    • Hallo Bibi, je moet de zoete ketjap gebruiken, manis. En de zout gebruik je alleen aan het eind als je vindt dat het gerecht dat nog kan gebruiken (waarschijnlijk niet nodig, en anders een klein beetje). Ik heb dit in het recept aangepast. Eet lekker !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.