Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Geroosterde rodepaprikasoep met tahinsaus en knoflookcroutons

Een reactie plaatsen

geroosterde paprikasoep met tahinroom en knoflookcroutons bewerkt

Dit is een heerlijke, pittige soep, gemaakt van in de oven geroosterde paprika’s. De tahinsaus en de croutons maken het helemaal af!

Het recept is van Alissa Saenz van Connoisseurus Veg.

Ingrediënten

Voor de soep (4 flinke kommen):

  • 6 rode paprika’s, ontzaad en in kwarten
  • 1 grote ui, in grove parten
  • 1 bol knoflookteentjes
  • 1-2 eetlepels olijfolie
  • 700 ml groentebouillon
  • 1-1,5 eetlepel citroensap
  • halve – 1 eetlepel paprikapoeder (doe eerst een beetje, en proef hoe pittig je het wilt)
  • halve theelepel gedroogde tijm
  • kwart theelepel zout
  • kwart theelepel peper

Voor de tahin saus:

  • ongeveer 65-70 gram tahin
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel ahorn- of agavesiroop
  • kwart theelepel zout
  • ongeveer 80 ml water

Voor de knoflookcroutons:

  • ongeveer 200 gram brood in stukjes
  • 1-2 eetlepels olijfolie
  • 1 knoflookteentje, geperst
  • een beetje zout en peper

Maak de soep: verhit de oven tot 200 graden. Doe de paprika’s en de ui in een braadslee en besprenkel met een halve tot een hele eetlepel olijfolie. Schud goed om.

Snijd de bovenkant van de knoflookbol af, zodat je de topjes van de knoflookteentjes ziet. Plaats op een stuk aluminiumfolie en besprenkel met een halve eetlepel olijfolie. Vouw de folie losjes dicht.

Plaats de braadslee en de knoflook in de oven. Bak de ui en paprika ongeveer 34-40 minuten totdat ze donkere vlekjes vertonen en er blaasjes op de paprika verschijnen. Bak de knoflook tot de teentjes licht goudbruin zijn, ongeveer 35-40 minuten. Verwijder uit de oven en laat afkoelen.

Pureer de paprika en ui in een keukenmachine heel fijn. Afhankelijk van de grootte van je keukenmachine kun je dit in één keer doen of in delen. Knijp de knoflookbol zodat de geroosterde knoflook eruit komt en pureer dit mee. Voeg eventueel ongeveer een derde van de bouillon toe bij het pureren. Dit kun je ook later doen.

Schep dit mengsel in een soeppan, voeg de bouillon toe, de citroensap, paprikapoeder, tijm, zout en peper. Verwarm en roer goed. Laat nog ongeveer 5 minuten pruttelen.

De tahin saus: Roer, terwijl de groenten roosteren in de oven, alle ingrediënten voor de saus door elkaar. Gebruik zoveel water als nodig is om een mooie saus te maken.

De croutons: Roer olijfolie, knoflook, zout en peper door elkaar in een kom. Voeg de broodstukjes toe en schep goed om. Leg de broodstukjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Plaats onder de grill en laat ze roosteren tot ze bruin zijn, ongeveer 3-5 minuten. Houd het goed in de gaten zodat ze niet verbranden.

Schep de soep in kommen, voeg een schepje tahinsaus toe en wat croutons. Serveer en zet de rest van de tahinsaus en croutons op tafel om zelf toe te voegen.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s