Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Hartige taart met tomaatjes, zoete aardappel en rode ui

Een reactie plaatsen

 

taart filodeeg tomaatjes bewerkt

 

Deze taart is niet alleen prachtig om te zien en erg lekker, hij is ook nog eens heel interessant, want gemaakt zónder room, kaas en ei – dus lactosevrij. Hierdoor is de taart wat minder stevig, maar zeker niet minder mooi en lekker.

Het recept stond in een vorige Allerhande.

Ingrediënten:

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 5 vellen filodeeg (diepvries, ontdooid)
  • 500 gram zoete aardappelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode uien, in halve ringen
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 360 gram tomatenmix, gehalveerd
  • quichevorm, 24 cm doorsnede

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de quichevorm in met 1 eetlepel olie. Leg er een vel filodeeg in en bestrijk met een halve eetlepel olie. Leg schuin hierop een 2e vel deeg, zodat de hoeken verspringen, en bestrijk met olie. Herhaal met de rest van de vellen. Vouw de overhangende hoeken losjes naar binnen. Bak ongeveer 10 minuten in het midden van de oven.

Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in water met zout en 1 teen knoflook in 10 minuten gaar. Giet af en stamp tot puree. Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel zout.
N.B. je kunt er ook voor kiezen – zoals ik deed – om de aardappelen in plakjes te snijden. Dat geeft de taart wat extra ‘bite’, maar maakt ‘m ook wat minder stevig.

Snijd de andere teen knoflook fijn. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de knoflook, ui en tijm 10 minuten op laag vuur. Voeg de azijn toe en bak nog 5 minuten mee. Breng op smaak met peper en wat zout.

Verdeel de puree of de plakjes aardappel over het filodeeg en schep het ui-tijmmengsel erop. Verdeel de tomaten erover, met de snijkant naar boven, en bestrooi met peper. Bak ongeveer 10 minuten in de oven. Serveer direct.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s