Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Ajvar – relish van geroosterde paprika en aubergine

Een reactie plaatsen

 

Ajvar collage

Ajvar is een relish uit de Balkan. Voor het woord ‘relish’ bestaat geen goede Nederlandse vertaling. Het zit tussen een chutney en zoetzuur (pickle) in. Deze licht-pikante relish van geroosterde paprika’s en aubergines smaakt heerlijk bij gegrilde groenten, als broodbeleg, met toast of bruschetta’s en bij vlees of vis (voor de niet-vegetariers).

Het recept is eenvoudig en leuk om te maken. Je hebt er alleen wat geduld bij nodig en je moet het niet erg vinden om ‘vieze’ handen te krijgen van het verwijderen van de velletjes van de paprika’s en aubergines.

Het recept stond in het blad van de Ekoplaza.

Het recept is voldoende voor ongeveer 3 potjes van 200 ml. De ajvar is gekoeld 2-3 maanden houdbaar.

Ingrediënten:

  • ongeveer 600 gram rode paprika
  • ongeveer 600 gram aubergine
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 theelepel zout
  • halve theelepel suiker
  • 1- 1,5 theelepel paprikapoeder
  • 50 ml olijfolie (+ extra voor erover)
  • zout en peper

Verwarm de oven voor op 250 graden. Leg de paprika’s en aubergines met de knoflook in een braadslee of op een met bakpapier beklede bakplaat. Haal de paprika’s en de knoflook er na 20 minuten uit en de aubergines na 40 minuten. De schil is dan deels geblakerd. Laat de groenten in een met plasticfolie afgedekte kom afkoelen.
N.B. Hier wordt je geduld op de proef gesteld. Des te langer je de groenten laat afkoelen, des te makkelijker kun je straks de velletjes eraf trekken.

Verwijder vel en zaadlijsten van de paprika’s en het vel van de aubergines. Pureer het vruchtvlees met de knoflook in de keukenmachine. Roer dan de rest van de ingrediënten, behalve de olie, erdoor. Giet de olie er dan langzaam bij. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de ajvar in potjes, bedek met een klein laagje olie en bewaar koel.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s