Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Bietjessalade met karnemelkdressing

Een reactie plaatsen

bietjessalade karnemelkdressing bewerkt

Deze salade ziet er prachtig uit en smaakt ook goed. Toch heb ik getwijfeld of ik dit recept zou plaatsen. Pas tijdens het koken en het goed lezen van het recept drong tot me door dat de gekookte bietjes door een karamel van sinaasappel en (behoorlijk veel) witte suiker worden gemengd. Waarom, vroeg ik me af. Uit nieuwsgierigheid heb ik de karamel toch gemaakt. Mijn conclusie: het smaakt goed, maar ik vind de bietjes nu iets té zoet en denk dat de salade ook prima zónder deze karamel kan, of met de helft ervan, of met een karamel gemaakt van betere suiker…. Kortom, oordeel zelf. Houd je van zoet en gekarameliseerd, dan vind je dit vast heerlijk. Wil je liever geen of minder suiker gebruiken dan is de geroosterde bietensalade met sinaasappel en geitenkaas of de salade van bietjes uit de oven met walnoot-yoghurtdressing vast geschikter voor je.

Dit recept komt uit Jamie’s Recepten Jaarboek.

Ingrediënten:

  • 750 gram gestreepte en/of gele bietjes (ik gebruikte ‘gewone’ rode, bij gebrek aan andere – ook lekker!)
  • 50 gram gemengde pitten en zaden (bijv. zonnebloempitten, pijnboompitten en hennepzaad)
  • olijfolie
  • halve theelepel gerookte paprikapoeder mild
  • 2 klontjes boter
  • geraspte schil en (deel van) sap van 1 sinaasappel
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 2 handenvol slablaadjes
  • zout en peper

Voor de karnemelkdressing:

  • 75 ml karnemelk
  • sap van halve citroen
  • blaadjes van half bosje gemengde kruiden, bijv. kervel, dragon en munt, grof gehakt

Maak de bietjes goed schoon en doe ze in een grote pan met koud water, tot ze onder staan. Halveer grote bieten. Breng het water op hoog vuur aan de kook, leg het deksel op de pan en laat de bietjes in ongeveer 45 minuten zacht worden op laag vuur. De kooktijd is afhankelijk van de grootte van de bietjes, dus check na een half uur. Laat ze uitlekken en afkoelen. Zodra ze genoeg zijn afgekoeld om beet te pakken, verwijder je de schil en snijd je de bietjes in partjes van 3 cm.

Schep terwijl de bietjes koken de pitten en zaden om met een scheutjes olijfolie, het gerookte-paprikapoeder, een snuf zeezout en zwarte peper. Rooster deze mix goudbruin in een droge koekenpan. Schep de mix eruit en houd apart.

Maak de dressing door de karnemelk te kloppen met het citroensap en een scheut olijfolie. Voeg zout en peper toe en roer de gehakte kruiden erdoor.

Smelt de boter in de koekenpan waarin je de pitten-zadenmix hebt geroosterd. Voeg de sinaasappelrasp en wat van het sap toe (de helft ongeveer), gevolgd door de kaneel en suiker, en breng op smaak met zout en peper. Breng dit mengsel aan de kook en laat het ongeveer 5-10 minuten borrelen tot het gekarameliseerd en kleverig is. Neem de pan van het vuur en schep de gekookte bietjes erdoor. Laat ze iets afkoelen in de pan.

Meng de dressing door de slablaadjes. Verdeel de bietjes erover en bestrooi het geheel met de pitten-zadenmix. Serveer meteen.

 

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s