Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Auberginetaart met uienconfiture

Een reactie plaatsen

auberginetaart op tafel bewerkt

Het klinkt misschien wat overdreven, maar echt… deze taart smaakt goddelijk!

Ik plaats alleen maar recepten die ik zelf echt lekker vind, maar af en toe springt een gerecht er gewoon uit, en dat is het geval met deze auberginetaart. De combinatie van met knoflook en Provencaalse kruiden gebakken aubergineblokjes met zelfgemaakte uienconfiture, samen gebakken in de oven, is werkelijk onweerstaanbaar.

De eerste stap is het maken van de uienconfiture. Dat klinkt misschien ingewikkeld maar dat is het helemaal niet. Je kunt dit ook al een paar dagen eerder doen, op een moment dat je er even tijd voor hebt.
Het maken van de auberginetaart kost dan niet veel tijd meer.

Je houdt ongeveer de helft van de uienconfiture over en dat is heel fijn, want deze smaakt erg lekker op bijv. een boterham met oude kaas!

Het recept stond onlangs in de kookrubriek van Henja Schneider in de Verdieping van Trouw.

auberginetaart bord bewerkt

Ingrediënten taart (8 personen)

Waarschuwing: het recept is voor 8 personen, maar wij vonden de taart zo lekker dat we ‘m met z’n drieën hebben opgegeten!

  • 1 taartbodem van kruimeldeeg (ik kocht een rol koelvers taartdeeg; je kunt ook plakjes Hartige taartdeeg van Koopmans gebruiken)
  • 1 kilo aubergines (zo klein, stevig en glanzend mogelijk)
  • 1  pot uienconfiture (recept volgt hieronder)
  • 3 flinke tenen knoflook
  • 50 gram pijnboompitten
  • Provençaalse kruiden
  • zout
  • zwarte peper
  • olijfolie

Ingrediënten voor de uienconfiture:

  • 500 gram zoete uien, fijngesneden
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 1 dl rode of witte wijn
  • 0,5 dl cider- of sherryazijn
  • 20 gram boter
  • 2 theelepels olijfolie
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • zout
  • zwarte peper
  • 2 schone lege (jam)potjes (de confiture is voldoende voor ongeveer 2 potjes van het formaat “kleinste potje Hak groenten”)

Bereiding uienconfiture

Verhit de olie en de boter in een pan met dikke bodem en laat daarin de uien op laag vuur in een kwartiertje glazig worden.

Giet dan de wijn en azijn erbij, laat het mengsel aan de kook komen en op matig tot hoog vuur 10 minuten koken.

Strooi er dan de suiker bij, zet het vuur laag en laat het mengsel, onder af en toe roeren, tot de gewenste dikte inkoken (5-10 minuten). (De confiture wordt dikker tijdens het afkoelen).
Roer er de koriander en wat zout en peper door en schep de confiture in 2 brandschone potjes. Schroef ze dicht en laat ze omgekeerd afkoelen.

Bereiding taart

Schil de aubergines en snijd ze in dobbelstenen. Doe ze in een kom, bestrooi ze met grof zout en laat ze zo een kwartiertje staan. Spel ze af, laat ze uitlekken en dep ze min of meer droog met keukenpapier of een theedoek. Pel de knoflooktenen en snijd ze in miniblokjes.

Verhit een scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de blokjes aubergine. Doe er de stukjes knoflook bij en laat even meefruiten. Pas op dat ze niet verbranden. Bestrooi met de Provençaalse kruiden en zout en peper. Laat dit alles een paar minuten zachtjes garen. Giet er eventueel een scheutje water bij als het dreigt aan te zetten. De stukjes aubergine moeten gaar worden, maar wel stevig blijven.

Verhit de oven tot 210 graden.

Bekleed een ingevette taartvorm met het deeg. Rooster in een droge, hete koekenpan de pijnboompitten, hoogstens 2 minuten, ze mogen niet echt bruin worden. Verdeel de aubergine over de taartbodem en bedek ze met een royale laag uienconfiture (ongeveer 1 potje). Strooi de pijnboompitten erover.

Zet de taart 30 – 35 minuten in de oven, tot het deeg gaar en goudbruin is. Serveer lauwwarm.

Lekker met een frisse salade.

auberginetaart closeup bewerkt

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s