Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Hartverwarmende rode linzensoep

2 reacties

Hartverwarmende rode linzensoep bewerkt

Dit is een heerlijke, kruidige, verwarmende linzensoep. Een fantastische maaltijdsoep, eet het met goed brood en lekkere olijfolie!

Het recept zat in De Krat van deze week.

Ingrediënten:

  • 150 gram bospeen of andere wortel
  • 300 gram tomaten
  • 1 ui
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • halve theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 150 gram rode linzen
  • 150 gram zure room
  • 1 liter groentebouillon
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 1,5 eetlepel olijfolie
  • 1 citroen
  • kwart theelepel chilipoeder
  • kwart theelepel paprikapoeder
  • peper en zout

Was en/of schil de wortel en snijd in kleine blokjes van een halve centimeter. Snijd de tomaten in grove stukken. Hak de knoflook fijn. Snipper de ui.

Doe olie in een grote soeppan. Fruit eerst de specerijen (komijn, koriander, gemberpoeder) zachtjes aan (niet laten verbranden) en voeg als de geuren vrijkomen de ui toe. Als de uit een beetje glazig is, voeg je de wortel en knoflook toe en fruit dit ongeveer 3 minuten mee op laag vuur. Roer regelmatig.

Spoel de linzen af in een zeef.

Voeg als de wortel een beetje zacht is geworden de tomaten en de linzen toe, samen met ongeveer een liter bouillon (vindt je de soep later te dik voeg dan nog wat water of bouillon toe). Breng de soep aan de kook en draai het vuur dan laag. Laat 25 minuten zachtjes pruttelen met een deksel op de pan.

Maak ondertussen de zure roomsaus. Rasp de citroen. Voeg de helft van de rasp bij de zure room, samen met flink peper, zout, de chilipoeder en de paprikapoeder (of meer paprikapoeder en wat minder chilipoeder als je het minder pittig wilt).

Als de linzen en wortel gaar zijn kun je er voor kiezen om een paar keer te staafmixer aan te zetten in de soep zodat deze deels glad wordt (heb ik gedaan). Pers een halve citroen ui en breng hiermee de soep op smaak met eventueel nog wat zout en peper.

Serveer de soep met een lepel zure roomsaus, en eet er lekker brood met extra vierge olijfolie bij.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

2 thoughts on “Hartverwarmende rode linzensoep

  1. Waarvoor moet de oven worden voorverwarmd??? 😀

  2. Hoi Annelies, je hoeft geen oven voor te verwarmen! Ik heb deze zin per ongeluk overgenomen uit het recept omdat er in deze Krat ook een afbakbroodje zat om bij deze soep te eten. Excuses voor de verwarring en geniet van de soep! Groetjes, Marianne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s