Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Andijviestamppot met gebakken rode ui en romige oesterzwammen

Een reactie plaatsen

andijviestamppot oesterzwammen bewerkt

Een erg lekkere stamppot, met rauwe andijvie, gebakken rode uien en romige oesterzwammen. Voor herhaling vatbaar – en dat wil wat zeggen, want ik ben niet zo’n stamppotliefhebber…

Het recept zat vorige week bij De Krat.

De twee weken proefdraaien met De Krat zitten er op. In de loop van deze week plaats ik nog een korte evaluatie. Wel kan ik alvast zeggen: de kwaliteit van de producten én van de recepten was erg goed!

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 600 gram kruimige aardappelen
  • 1 rode ui
  • 200 gram andijvie
  • 1 bakje oesterzwammen, ongeveer 150 gram
  • 50 ml room
  • 1 eetlepel mosterd
  • kleine teen knoflook
  • peper en zout
  • kwart theelepel gedroogde tijm
  • scheutje melk

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en zet ze op in een laagje water met wat zout. Kook gaar in ongeveer 15 minuten. Gebruik een grote pan om hier later alles goed in te kunnen mengen.

Snijd de rode ui in halve ringen. Verwarm een klontje boter in een koekenpan en bak de uien aan. Draai het vuur zacht en laat een beetje karamelliseren en zacht worden.

Snijd de andijvie in repen, zo breed of dun als je lekker vindt. Was met een slacentrifuge.

Snijd de oesterzwammen in stukken. Als de uien klaar zijn haal je ze uit de pan en zet ze even apart. Voeg nog een klontje boter toe aan de pan en bak hierin de oesterzwammen op hoog vuur aan. Voeg na enige tijd de geperste knoflook, peper, zout en tijm toe. Laat nog even bakken en voeg dan de room toe. Laat zachtjes een beetje inkoken.

Stamp de aardappelen met een flinke scheut melk en een flinke klont boter tot een vrij natte puree zodat het makkelijker is de andijvie er door te roeren. Maak op smaak met mosterd, peper en zout. Proef tussendoor of het goed op smaak is. Roer dan het uienmengsel er doorheen en als laatste de andijvie. Zet de pan even terug op heel laag vuur met de deksel erop zodat de andijvie wat kan slinken en de boel weer opwarmt. Roer het hierna nog een keer goed door. Serveer de stamppot met de oesterzwammen in room.

 

 

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s