Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Courgette-moussaka

Een reactie plaatsen

courgette moussaka bewerkt

Deze moussaka met courgette is een variant op de Griekse moussaka met aubergine, erg lekker!

Het recept stond onlangs in de kookrubriek van Sonja van de Rhoer in de Verdieping van Trouw.

Ingrediënten:

  • ingevette, rechthoekige ovenschaal met een inhoud van ongeveer 2 liter
  • 700 gram courgettes
  • 500 gram vastkokende aardappelen
  • 1-2 eetlepels olijfolie, plus extra voor het bakken
  • zout
  • peper
  • 3 eetlepels verse oregano of majoraan
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode paprika’s
  • 1 dl groentebouillon
  • 250 gram kwark,
  • 150 gram geraspte pittige kaas
  • 2 eieren

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de courgettes en snijd ze in plakken van circa een halve centimeter dikte. Schil en was de aardappelen en snijd ze in plakken van gelijke dikte. Meng de plakken courgette en aardappel met 1-2 eetlepels olijfolie, peper, zout en 2 eetlepels fijngeknipte oregano of majoraan. Verdeel het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat (of over 2 bakplaten). Bak het mengsel ongeveer 15 minuten in de oven. Neem bakplaat uit de oven en laat de oven aan.

Pel de ui en de knoflook en hak beide fijn. Maak de paprika’s schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in repen. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en bak de ui en knoflook een paar minuten aan. Voeg de paprika toe en 1 eetlepel oregano, bak even mee en schenk de bouillon erbij. Laat 3-4 minuten zachtjes koken.

Klop de kwark los met de geraspte kaas, eieren, zout en peper naar smaak. Verdeel 3 eetlepels van het kwarkmengsel over de bodem van de ovenschaal. Leg er een laag courgette-aardappelmengsel op en dan een laagje paprikamengsel. Dan weer een laag kwarkmengsel, een laag courgette-aardappel, een laag paprika en dek af met het kwarkmengsel.

Bak de moussaka in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin. Mocht de bovenkant te donker worden, dek de schaal dan tussentijds af met aluminiumfolie.

Variant: je kunt de oregano vervangen door munt of koriander voor een Marokkaans tintje. De kwark en geraspte kaas kun je vervangen door feta of jonge verse geitenkaas. Deze varianten heb ik nog niet uitgeprobeerd.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s