Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Pilav met aubergine, yoghurt en zhoug

Een reactie plaatsen

pilav met zhoug bewerkt

Dit is een heerlijk rijstgerecht, vol zijdezachte stukjes gebakken aubergine in een rijke tomatensaus met munt, geserveerd met romige yoghurt en het verrukkelijke kruidenmengsel Zhoug.

Het recept komt uit het kookboek Vegarabia van Greg & Lucy Malouf.

Vegarabia

Ingrediënten:

N.B. als hoofdmaaltijd voor 3 personen was het voldoende, maar voor vier is het te weinig. Serveer er dan nog een groentegerecht of salade bij.

  • 1 grote aubergine, in blokjes van 1 cm
  • versgemalen zwarte peper en zout
  • 250 gram langkorrelige rijst, zoals basmati of pandan
  • 100 ml olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 middelgrote trostomaten, in stukjes
  • halve theelepel Turkse zwarte chilivlokken (ik gebruikte rode chilivlokken)
  • 1 volle eetlepel munt, grofgehakt
  • 1 volle eetlepel bladpeterselie, grofgehakt
  • 300 ml groentebouillon of water
  • handvol slablaadjes, ter garnering
  • pitabroodjes en Griekse yoghurt voor erbij

Zhoug:

  • 4 kardemompeulen, alleen de zaadjes
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 4-6 kleine rode chilipepertjes, zaadjes verwijderd
  • flinke bos koriander
  • 6 teentjes knoflook
  • 1/4 theelepel zout
  • 1-2 eetlepels olijfolie

Maak eerst de Zhoug, een pittige korianderdip. Stamp het kardemomzaad, de peperkorrels en het karwijzaad in een vijzel fijn. Doe de chilipepers, koriander, knoflook, zout en een scheutje water in een foodprocessor en mix tot een pasta. Meng de specerijen erdoor en doe in een pot. Dek met een dun laagje olie af en sluit af.

Stapel de aubergineblokjes in een vergiet en bestrooi gaandeweg royaal met zout. Zet er een bord op en laat 20 minuten in de gootsteen uitlekken. Spoel daarna af en dep droog met keukenpapier.

Doe de rijst in een kom en was een aantal keer, telkens in vers water, totdat het water helder is en er zo veel mogelijk zetmeel uit verwijderd is.

Verhit 40 ml olijfolie in een grote kookpan met dikke bodem en bak de helft van de aubergine lichtbruin. Schep met een schuimspaan uit de pan en zet apart. Doe nog 40 ml olijfolie in de pan en bak de rest van de aubergine. Haal uit de pan en zet apart.

Zet het vuur iets lager, voeg de rest van de olijfolie toe en bak de ui en de knoflook in ongeveer 8 minuten zacht. Doe de aubergine erbij, samen met de trostomaten en de chilivlokken. Breng op smaak met peper en zout, doe de munt en peterselie erbij en roer goed door.

Doe de rijst in de pan erbij. Roer de rijst er NIET door, maar leg BOVEN op de groenten, zodat de aubergine  niet in de rijst trekt. Schenk voorzichtig de groentebouillon er over. Breng aan de kook zonder te roeren, doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat het 20 minuten zachtjes koken. N.B. bij mij had de rijst deze keer wel 15 minuten langer nodig om gaar te worden, houd dit dus in de gaten.

Zet het vuur uit en haal het deksel van de pan. Dek de pan af met een schone theedoek, doe het deksel er weer op en laat 10 minuten stomen. Roer vlak voor het serveren de rijst en de gestoofde groenten voorzichtig door elkaar. Garneer met wat slablaadjes en serveer met de zhoug, de yoghurt en geroosterd pitabrood.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s