Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Kikkererwtencurry met geroosterde tomaat, kokos en koriander

Een reactie plaatsen

curry kikkererwten plus rijst bewerkt

Deze kikkererwtencurry is verrukkelijk, met in de oven geroosterde tomaten en Griekse yoghurt. Het geheim is de zelfgemaakte specerijenmix!

Het recept komt uit Vegarabia van Greg en Lucy Malouf.

Wij aten het met de heerlijke rijst met citroen en geroosterde amandelen, ook uit Vegarabia.

curry kikkererwten tomaat bewerkt

Ingrediënten:

  • 1 kilo middelgrote trostomaten, het liefst met de kroontjes er nog aan (12 – 15 stuks)
  • 80 ml olijfolie
  • zout
  • 6 kardemompeulen, de zaadjes fijngestampt
  • halve theelepel venkelzaad
  • 1/4 theelepel zwart mosterdzaad
  • 6 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 1 kleine gedroogde rode chilipeper
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • halve theelepel kurkuma
  • halve theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 middelgrote ui, geraspt of heel fijn gesneden
  • 3 teentjes knoflook, geraspt of geperst
  • 1 volle eetlepel gemberwortel, geraspt
  • 250 ml kokosmelk
  • 400 gram kikkererwten (blik), goed afgespoeld en uitgelekt (ik gebruikte 2 blikken, dus ongeveer 500 gram)
  • korianderblad, grofgehakt
  • rijst en/of naan en Griekse yoghurt voor erbij

Verwarm de oven voor tot 180 graden.

Leg de trostomaten in een bakblik. Besprenkel met de helft van de olijfolie en bestrooi met wat zout. Rooster 10 minuten in de oven tot het vel begint te barsten. Houd de 9-12 mooiste tomaten apart. Ontvel en hak de rest van de tomaten.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het kardemomzaad, venkelzaad, mosterdzaad, de kruidnagels en de steranijs toe. Bak in 2 minuten regelmatig roerend goudbruin en geurig (maar niet verbrand!). Doe in een vijzel, voeg de gedroogde chilipeper toe en stamp tot een zo fijn mogelijk poeder. Zeef grotere deeltjes eruit en meng met het komijnpoeder, korianderpoeder, kurkuma en de zwarte peper.

Verhit de rest van de olie in een braadpan met dikke bodem. Doe de geraspte ui, knoflook en gember erbij en bak in ongeveer 10 minuten zacht en glazig. Voeg de specerijenmix toe en bak 2 tot 3 minuten al roerend door het uienmengsel. Doe de gehakte tomaten erbij, samen met de kokosmelk, en breng op smaak met peper en zout. Breng tegen de kook aan, zet het vuur lager en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.

Doe de kikkererwten erbij, samen met de 9-12 apart gehouden tomaten. Laat 8-10 minuten zachtjes koken totdat de tomaten verwarmd zijn. Ze moeten hun vorm behouden.

Bestrooi flink met de grofgehakte koriander en serveer met rijst, naan en veel yoghurt.

 

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve en narratieve (schrijf)coach voor mensen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.