Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Frittata met gekarameliseerde uien, verse kruiden, ricotta en pesto

Een reactie plaatsen

 

frittata met rucolapesto heel bewerkt 2

Ik ben dol op frittata’s: ze zijn makkelijk te maken, je kunt er allerlei restjes groenten in kwijt en ze zijn zowel warm als koud erg lekker. Déze frittata, met gekarameliseerde uien en pesto van rucola is één van de lekkerste die ik tot nu toe maakte.

Het recept vond ik op Aranka’s Kookblog op Natriumarm.eu.

frittata met rucola bord bewerkt

Ingrediënten voor 3-4 personen:

  • 600 gram uien, in ringen gesneden
  • 30 gram boter
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 10 gram bruine suiker
  • 8 eieren
  • 1 volle eetlepel fijngesneden kruiden, zoals basilicum, rozemarijn, oregano, tijm
  • zwarte peper
  • 20 gram rucolapesto (het recept hiervoor staat onder het recept van de frittata)
  • 150 gram ricotta
  • scheutje olie

Verwarm de oven op 150 graden.

Snijd de uien in dunne ringen en verwarm een koekenpan op een middelhoog vuur en smelt hierin de boter.

Voeg de uien toe, roer goed door en draai het vuur lager. Laat de uien nu in 30 minuten zachtjes bruin worden. Roer geregeld even om. Het is niet erg als het een beetje aanbakt, je wilt juist lekkere bruine uien krijgen.

Ondertussen kun je de verse kruiden snijden, de eieren in een grote kom doen en los kloppen met een vork. Ook kun je pesto maken (zie hieronder) en daarna vermengen met de ricotta.

Voeg na 30 minuten de balsamicoazijn en bruine suiker toe. Roer goed door de uien heen en laat nog een minuut of 5 verder garen.

Draai het vuur uit en zet de uien weg tot gebruik.

De eieren, die je losgeklopt hebt, vermeng je nu met de verse kruiden en wat zwarte peper. Voeg de uien toe en roer goed door elkaar. Lepel ook 1 eetlepel van het pesto-ricottamengsel door de eieren.

Pak een grote pan die in de oven kan, en doe hierin een scheutje olie.  Heb je die niet, gebruik dan eerst een grote koekenpan. Giet het eimengsel hierin en roer even goed door elkaar zodat de uien goed verdeeld raken over de pan.
Op een laag vuur (anders brandt hij aan) laat je de frittata nu langzaam gaar worden. Dit duurt een minuutje of 15.

Na 15 minuten verdeel je het mengsel van ricotta met pesto over de nog natte bovenkant en schuif je de pan in de oven. Heb je geen ovenbestendige pan, doe de frittata dan over in een taart- of quichevorm (zoals ik deed). Laat de frittata 10 minuten verder garen in de oven.

Na 10 minuten zet je de grill even aan zodat de frittata ook aan de bovenkant goed kan garen. Let op dat hij niet verbrandt. Na een minuut of 5 kun je de pan of quichevorm uit de oven nemen. Zet een paar minuten weg om af te koelen.

Laat de frittata op een bord glijden, snijd in stukken en serveer bijvoorbeeld met een simpele groene salade, wat brood of geroosterde aardappeltjes.

Rucolapesto

Ingrediënten:

  • 50 gram rucola
  • 15 gram basilicum
  • 10 gram Parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 40-45 gram olijfolie
  • Zwarte peper
  • 25 gram pijnboompitten

Doe de rucola, de basilicum, de olie, de knoflook, wat zwarte peper, de pijnboompitjes en de Parmezaanse kaas in een vijzel en stamp tot een mooie massa.

Je kunt hiervoor natuurlijk ook een keukenmachine of blender gebruiken.

Je houdt wat pesto over, lekker bij pasta of op een toastje!

 

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s