Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Paddenstoelen risoniotto

Een reactie plaatsen

risioni met paddenstoelen bewerkt

Dit is een snelle ‘risotto’ van riso. Riso (ook wel orzo genoemd) is een heel kleine pasta in de vorm van een rijstkorrel. Je kunt het kopen bij de supermarkt en bij Turkse winkels en je kunt er geweldige, snelle gerechten mee maken.

Dit recept komt uit Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall.

Ingrediënten:

N.B. dit is een recept voor 2 personen!

  • 2 eetlepels olijfolie
  • klontje boter
  • 500 gram paddenstoelen, schoongemaakt, in dikke plakken
  • 150 gram riso- of orzo-pasta
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • paar takjes tijm, alleen de blaadjes
  • ongeveer 75 ml droge witte wijn
  • ongeveer 50 ml slagroom of crème fraîche
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • flinke handvol bladpeterselie, gesneden, voor eroverheen

Zet een pan met gezouten water op het vuur, zodat je de pasta kunt koken terwijl je de saus klaarmaakt.

Verhit 1 eetlepel van de olie en de helft van de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de helft van de paddenstoelen toe en bak ze op hoog vuur , goed roerend, tot alle vloeistof is verdampt en de paddenstoel beginnen te karamelliseren. Schep op een bord en herhaal met de rest van de olie, boter en paddenstoelen. (Door ze in 2 delen te bakken voorkom je dat de pan te vol is en dat de paddenstoelen koken in plaats van bakken.)

Als het tweede deel van de paddenstoelen bijna gaar is, voeg je de pasta toe aan de pan kokend water. Kook de pasta al dente.

Doe het eerste deel van de paddenstoelen terug in de koekenpan bij de andere paddenstoelen. Voeg de knoflook, tijm en balsamicoazijn toe en laat een minuut of 2 koken terwijl je roert. Doe de wijn erbij en kook tot deze bijna helemaal is verdampt. Schenk de slagroom of crème fraîche erin, zet het vuur wat lager en roer tot de saus net kookt. Breng op smaak met zout en peper.

Giet de pasta af zodra deze gaar is, voeg aan de paddenstoelen toe en roer goed door elkaar. Dien op met flink wat bladpeterselie eroverheen.

 

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s