Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Kruidige geroerbakte knoflook-tofu met sperziebonen en rijst

2 reacties

knolfook tofu bonen bewerkt

Een makkelijk en erg lekker roerbak-maaltje is dit, met knapperige tofu en sperziebonen in een Chinese zoete soja-knoflooksaus!

Het recept komt van het kookblog van Alissa Saenz, Connoisseurus Veg.

Ingrediënten:

Voor de saus:

  • 65 ml sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 2 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop
  • 2 eetlepels water
  • 4 knoflookteentjes, geperst
  • 2 theelepels maizena

Voor de geroerbakte tofu:

  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 pond stevige tofu, die je minimaal 15 minuten laat staan in een vergiet met iets zwaars erop zodat het vocht er zoveel mogelijk uit wordt geperst (ik gebruikte een blok tofu van ongeveer 370 gram), in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm
  • 4-6 gedroogde chili-pepers, gehalveerd
  • ongeveer 350 gram sperziebonen: in het recept worden de sperziebonen rauw geroerbakt. Ik vind het lekkerder als ze iets meer gaar zijn en heb ze eerst 2 minuten gekookt, laten afkoelen en toen geroerbakt.

Voor erbij:

  • gekookte rijst
  • geroosterde sesamzaadjes

Maak eerst de saus: roer alle ingrediënten door elkaar in een kleine kom en zet apart.

Vet de bodem van een grote koekenpan of braadpan in met een eetlepel olie en verhit (middelhoog). Voeg een deel van de tofustukjes toe zodat de bodem met één laag is bedekt. Bak deze 10 minuten, draai ze een paar keer om zodat alle zijden lichtbruin worden. Haal uit de pan en leg ze op een bord. Herhaal met de rest van de tofu.

Voeg nog een eetlepel olie toe aan de pan en verhit (hoog vuur). Voeg de gedroogde chilipepers toe en de sperziebonen. Roerbak dit 2-3 minuten. Voeg de tofu toe en de saus. Schep goed om en verhit zodat de saus wat dikker wordt en de tofu en de bonen goed bedekt zijn met de saus.

Schep op de borden samen met de rijst. Bestrooi met geroosterde sesamzaadjes.

 

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

2 thoughts on “Kruidige geroerbakte knoflook-tofu met sperziebonen en rijst

  1. Tante Lenny’s Indonesisch Kookhoekje

    Kare Tahoe. (Kerrie van tahoe)

    * 1 blok tahoe, * 1 l santen, * 2 aardappelen, * 3 kemirie’s, * 5 boontjes, * 1 theel. djahé, * 1 winterwortel, * 1/2 theel. laos, * 2 koolbladeren, * 1/2 theel. koenjit, * 2 rode uien, * 1 serehstengel, * 2 teentjes knoflook, * 1 theel. ketumbar, * 2 rode lombok, * 2 salamblaadjes, * kwart kopje so’oen, * 2 djeroek poeroetblaadjes.

    Snijd de tahoe in vierkante plakken en frituur die in olie. Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn. Was de lomboks en hak ze fijn. verwijder de harde bovenkant van de serehstengel, plet hem met de stamper van de vijzel en leg er een knoop in. Dan de groente fijn snijden en koken. Week de so’oen voor in heet water, maar niet te lang en knip hem iets kleiner. Wrijf de ui, de knoflook, de lombok, de kemirie’s, de djahé, de laos, de koenjit en de ketoembar fijn tot een kruidenpapje en fruit dit tot het lekker geurt. Voeg er dan de tahoe, de groente, de serehstengel, de salamblaadjes en de djeroekperoetblaadjes bij . Doe er dan de santen bij onder voortdurend omroeren. Als laatste voegt u er de so’oen aan toe. Kook het tot het gaar is, dan opdienen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s