Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Speltsalade met pompoen, venkel en rode ui

Een reactie plaatsen

speltsalade 3 bewerkt

Ik ben fan van spelt, een heel smakelijk graan met een stevige bite. Deze maaltijdsalade, met spelt en geroosterde pompoen, venkel en rode ui is verrukkelijk. Een echte aanrader!

Het recept komt uit een van mijn favoriete kookboeken, Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall.

speltsalade schaal bewerkt

Ingrediënten:

  • 1 kleine flespompoen, ongeveer 600 gram (ik had een pompoen van ruim 800 gram, en heb alles gebruikt – nóg lekkerder!)
  • 4-5 eetlepels olijfolie
  • 1 venkelknol, boven- en onderkant eraf (venkelgroen bewaren), in de lengte doormidden snijden en dan in ongeveer 6-8 partjes.
    N.B. In het oorspronkelijke recept wordt er gekozen voor óf venkel (2-3 knollen), óf rode uien of sjalotten – ik koos voor de combinatie venkel-rode ui.
  • 3 rode uien, in parten
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 200 gram spelt (of parelgort)
  • sap van een halve citroen
  • 50 gram walnoten, grof gehakt
  • 20 gram Parmezaanse kaas, geraspt plus nog wat voor eroverheen
  • handvol peterselie, grof gesneden
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 190 graden. Schil en halveer de pompoen (ik schilde de pompoen trouwens niet) en verwijder de zaden. Snijd in stukken van 1,5 cm en verdeel over een grote braadslede of een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel er 2 eetlepels olijfolie over en breng goed op smaak met peper en zout. Roer even door, zodat de pompoen met de olie bedekt is. Zet in de oven.

Voeg na 7 minuten de venkel, rode ui en knoflook toe, met nog een eetlepel olijfolie, en roer goed door. Laat 20 minuten in de oven roosteren. Strooi dan de walnoten erover en zet nog 8 minuten in de oven. Nu zouden de groenten gaar en gekaramelliseerd moeten zijn en de walnoten licht geroosterd en geurend. Vind je het nog niet gaar genoeg, zet het dan nog 5 minuten extra in de oven.

Als je dit als koude salade wilt opdienen, laat de groenten dan helemaal afkoelen. Als je de salade (lauw)warm wilt eten, kun je de groenten direct uit de oven door de spelt roeren.

Kook de spelt terwijl de groenten in de oven staan in ruim, gezouten water tot het gaar is, maar nog wel een bite heeft (varieert van 10 – 20 minuten, lees goed op de verpakking). Giet af en laat een beetje afkoelen (of helemaal, als je de salade koud wilt serveren). Roer de gebakken groenten, walnoten, resterende olijfolie, citroensap, geraspte kaas, peterselie en het venkelgroen erdoor. Proef en breng op smaak met zout en peper. Schaaf er wat extra kaas over en dien warm of koud op.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s