Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Kikkererwten met yoghurt en pitachips

Een reactie plaatsen

Kikkererwten met yoghurt en pitachips bewerkt

Een lekker en eenvoudig Arabisch fatta-gerecht: een gerecht dat in lagen, afgewisseld met yoghurt en gebakken pitabrood, wordt opgediend. In dit geval alleen gemaakt met kikkererwten, maar het kan ook met bijvoorbeeld aubergine worden gemaakt, zoals het verrukkelijk fatta-gerecht “Libanese gekruide kikkererwten met aubergine en pita” dat ik kort geleden maakte. Met een salade erbij is dit een prima hoofdgerecht!

Dit recept stond onlangs in de kookrubriek van Rianne Buis in De Verdieping in Trouw.

Ingrediënten:

  • 300 gram gedroogde kikkererwten, minstens 8 uur geweekt (avond tevoren onder water zetten)
  • 3 pitabroodjes
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • 100 gram pijnboompitten
  • 1 eetlepel boter
  • 400 ml dikke, vette Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 theelepel gedroogde munt
  • flinke mespunt paprikapoeder
  • mespunt grove pepervlokken of cayennepeper

Giet de geweekte kikkererwten, breng ze aan de kook met ruim vers water en kook ze in ongeveer 45 minuten zachtjes gaar. Giet ze af, laat een bodempje kookvocht achter in de pan.

Verwarm de oven op 200 graden.

Halveer de pitabroodjes overdwars tot 2 dunne helften. Scheur of snijd het brood in stukjes. Schep die in een kom om met 50 ml olijfolie en wat zout en peper. Spreid het brood uit op een bakplaat en bak in ongeveer 10 minuten krokant en goudbruin. Controleer naar 7 minuten. Neem het brood uit de oven.

Bak de pijnboompitten in 1 eetlepel olie mooi goudbruin.

Verwarm de yoghurt langzaam in een pannetje met dikke bodem. Laat niet koken, alleen doorwarmen. Meng knoflook, munt, paprikapoeder en wat zout en peper erdoor.

Verwarm de kikkererwten in de pan met het bodempje vocht en giet daarna het vocht af. Doe ze over in een kom. Verdeel 1/4 van het pitabrood erover. Giet het warme yoghurtmengsel erover. Verdeel de rest van het brood erover. Bestrooi met pijnboompitten en eventueel de pepervlokken. Dien meteen op.

 

 

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s