Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Tajine met geroosterde aubergine, tomaat, kikkererwten en yoghurt

Een reactie plaatsen

tajine bewerkt

Dit is een heerlijke tajine, die ik zeer aanbeveel!

Wij aten het samen met de zoete Tajine met geroosterde peer, vijgen, walnoten en kardemom, met Libanees platbrood erbij. Een supermaaltijd!
Heb je geen tijd om 2 tajines te maken, serveer er dan lekkere couscous bij en/of lekker brood.

Het recept komt uit het kookboek ‘Vegetarische tajines & couscous‘ van Ghillie Basan.

Ingrediënten:

N.B. Als je dit met 4 personen eet als hoofdmaaltijd, verdubbel dan het recept, óf maak er veel couscous bij. 

  • 2-3 eetlepels ghee, of 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter (ik deed het laatste)
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 2-3 kaneelstokjes
  • 2 aubergines, in blokjes
  • 2-3 teentjes knoflook, geperst
  • 1-2 gedroogde chilipepers, fijngehakt
  • 10 cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 1-2 theelepels suiker
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 1 blik kikkererwten (400 gram), afgegoten en afgespoeld
  • 1 ingelegde citroen, schil fijngehakt (te koop bij de Turkse en Marokkaanse winkels)
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • versgeperst sap van een halve citroen
  • 3-4 eetlepels dikke, romige yoghurt
  • gedroogde of fijngehakte verse munt, voor de garnering

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verhit de ghee (of boter en olie) in een tajine of ovenschaal met een dikke bodem. Roer het komijnzaad en de kaneelstokjes erdoor en bak ze 1-2 minuten. Schep de aubergine erdoor, dek de tajine af en zet hem in de oven. Rooster de aubergine in 30 minuten goudbruin en gaar. Draai de blokjes tussendoor een keer om.

(Als het deksel van de tajine niet in je oven past, dek de ovenschaal dan een deel van de baktijd af met aluminiumfolie.)

Haal de tajine uit de oven, voeg de knoflook, chilipeper en tomaten toe en schep alles goed door elkaar. Strooi de suiker erover en zet de tajine nog 15 minuten in de oven.

Haal hem weer uit de oven, meng de tijm, kikkererwten en ingelegde citroen erdoor en breng het gerecht met flink wat zout en peper op smaak. Zet de tajnie nog 10 minuten in de oven.

Klop in een kom de yoghurt en het citroensap door elkaar en schep de yoghurt over de tajine. Bestrooi het gerecht met een beetje munt en serveer het.

 

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s