Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Salade van rode biet en rabarber

2 reacties

salade biet rabarber schaal 2 bewerkt

Een verrukkelijke salade, naar een recept van Yotam Ottolenghi. De combinatie van de verschillende soorten bietjes met de frisse, zurige rabarber, met peterselie en zachte blauwe kaas is fantastisch.

Het recept komt uit Plenty More van Yotam Ottolenghi.

Ingrediënten:

  • 800 gram bieten, verschillende soorten (1 soort is ook goed als je geen andere soorten kunt vinden)
  • 300 gram schoongemaakte rabarber, in schuine stukjes van 2,5 cm
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • 2 theelepels sherryazijn
  • 3/4 theelepel granaatappelmelasse (dit kon ik niet vinden en heb ik helaas weg gelaten)
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 2 eetlepels olie
  • halve theelepel gemalen piment
  • 1 kleine rode ui, in dunnen ringen (75 gram)
  • 20 gram peterselieblaadjes
  • 100 gram romige gorgonzola of een soortgelijke blauwe kaas, in kleine stukjes
  • zout en zwarte peper

Verhit de oven tot 220 graden.

Wikkel de bieten afzonderlijk in een stuk aluminiumfolie. Leg ze op een bakplaat en rooster ze afhankelijk van het formaat tussen de 45 en 80 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Laat ze afkoelen voor je ze schilt en in blokjes van ongeveer 2 cm snijdt.

Vermeng de rabarber met de suiker, spreid de stukjes uit op een met aluminiumfolie beklede bakplaat en zet ze ongeveer 10 minuten in de oven tot de stukjes gaar zijn, maar zeker geen moes zijn. Laat afkoelen.

Doe de azijn met de melasse, ahornsiroop, olie en piment in een kom met een halve theelepel zout en royaal versgemalen zwarte peper. Voeg de ui toe en laat hem in een paar minuten zachter worden. Meng de peterselie en de biet door de saus (of andersom). Voeg vlak voor het opdienen de gorgonzola en de rabarber toe, samen met het rabarbersap. Meng alles heel voorzichtig en serveer de salade meteen.

Wij aten er wat in de oven geroosterde aardappeltjes bij.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

2 thoughts on “Salade van rode biet en rabarber

  1. Dit was weer een geweldig recept! Oh wat was dit lekker. Ik heb het recept precies zo aangehouden, heb alle ingrediënten kunnen vinden. Sherryazijn en granaatappelmelasse bij Oil & Vinegar gekocht. Als laatste wel een pot uitgelekte en afgespoelde linzen toegevoegd. Het was op die manier een royale hoofdmaaltijd voor twee personen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s