Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Pilav van freekeh met gekruide geroosterde pompoen & sjalotjes

Een reactie plaatsen

Pilav freekeh

Dit is een heerlijk oosters maal. In deze hartige pilav gaat de freekeh (jonge, geroosterde tarwe) heel goed samen met de zoete smaak van de geroosterde pompoen en sjalot.

Het recept komt uit Vegarabia van Greg & Lucy Malouf.

Ingrediënten:

  • 200 gram freekeh (in de supermarkt, merk Artisan Grains)
  • 60 ml olijfolie
  • 1 theelepel piment
  • halve theelepel kaneel
  • 1 theelepel Turkse rode chilivlokken (pul biber)
  • 2 teentjes knoflook, gepeld maar heel
  • 10 sjalotjes, 2 gehalveerd en 8 heel
  • 1 laurierblaadje
  • 2 takjes tijm
  • 750 ml – 1 liter groentebouillon
  • 400 gram flespompoen (mijn advies: méér pompoen, zeker 600 gram), in blokjes van 2 cm
  • 2 theelepel granaatappelmelasse (Turkse winkel)
  • halve theelepel zwarte peper
  • halve theelepel zout
  • partjes citroen en yoghurt, ter garnering
  • Spel de freekeh goed af onder stromend water en laat uitlekken.

Verhit de helft van de olie in een braadpan met dikke bodem. Doe de freekeh, het piment, de kaneel en de helft van de chilivlokken erbij en roer goed door zodat alles met olie is bedekt. Voeg de knoflook en de 2 gehalveerde sjalotjes toe, samen met de kruiden (laurier en tijm) en 750 ml groentebouillon.
Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat heel zachtjes maximaal 1 uur koken.
N.B. de freekeh die ik had (Artisan Grains) heb ik ongeveer 20 minuten zachtjes laten koken, dat was genoeg! Ga niet roeren, want dan wordt de freekeh klonterig. Controleer wel af en toe of de freekeh niet op de bodem aanzet, voeg eventueel wat meer bouillon toe.

Verhit intussen de oven voor op 200 graden.

Doe de resterende 8 sjalotjes met de pompoen in een grote kom. Voeg de andere ingrediënten toe, inclusief de rest van de olijfolie en de chilivlokken. Meng alles goed door elkaar.

Haal de sjalotjes uit de kom en doe in een bakblik. Rooster 10 minuten in de oven totdat ze zacht en aan de randjes bruin worden. Doe de pompoen erbij en rooster nog 15 – 20 minuten, tot de pompoen gaar is.

Het is de bedoeling dat de freekeh al het vocht absorbeert. Als dat nog niet het geval is, zet het vuur dan een paar minuten wat hoger. Haal de pan van het vuur. Roer de geroosterde pompoen en sjalot er voorzichtig door en serveer direct met partjes citroen en een schep yoghurt.

 

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s