Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Gebakken witte bonen met Turkse specerijen en krokant broodkruim

Een reactie plaatsen

gebakken bonen

Dit is een heerlijk, intens smakend gerecht, waarin je witte bonen met tomaat en heel veel specerijen gaar bakt in de oven.  Het is heel eenvoudig om te maken, je hebt er alleen Tijd voor nodig: 2 uur oven-tijd en dan nog een paar uur laten staan om de smaken in te laten trekken. En dat is het waard!

Ideaal voor een dag waarop je thuis werkt of juist vrij bent en het halverwege de dag in de oven kunt zetten.

Het recept komt uit het geweldige kookboek Vegarabia van Greg & Lucy Malouf.

Ingrediënten:

  • 250 gram gedroogde witte (cannellini)bonen, 1 nacht geweekt
  • 300 gram trostomaten
  • 3 sjalotjes, in kwarten
  • 6 teentjes knoflook, iets geplet
  • 4-5 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 40 ml extra virgine olijfolie
  • 40 ml Turkse rodepaprikapuree of tomatenpuree
  • 1 volle eetlepel harissa
  • 1 volle eetlepel granaatappelmelasse (Turkse winkel)
  • 450 ml groentebouillon
  • halve theelepel versgemalen zwarte peper
  • flinke scheut citroensap
  • 1 theelepel zout

Krokant broodkruim

  • 150 gram oud zuurdesembrood
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • schil van 1 sinaasappel, geraspt
  • 1 volle eetlepel tijm-blaadjes
  • kwart theelepel zout
  • 40 ml olijfolie
  • Verwarm de oven voor tot 160 graden.

Giet de geweekte bonen af en spoel goed af. Doe ze in een middelgroot bakblik en verdeel de trostomaten (grote tomaten gehalveerd), de sjalotjes, de knoflook en de kruiden erover.

Meng de olie met de rodepaprikapuree, de harissa en de granaatappelmelasse en doe bij de groentebouillon. Schenk dit over de bonen en bestrooi met peper. Dek af met bakpapier, gevolgd door aluminiumfolie.

Bak 1 uur in de oven, voeg daarna het citroensap en het zout toe en zet onafgedekt nog 45 minuten in de oven totdat de bonen heel gaar zijn en het vocht grotendeels is verdampt. Laat maximaal 4 uur staan totdat je het gerecht gaat serveren.

De kruimeltopping
Breek voor de kruimeltopping het zuurdesembrood in stukjes en maal in een keukenmachine tot grove kruimeld. Doe de knoflook, de geraspte sinaasappelschil en de tijm erbij en maal tot fijne kruimels. Roer de olie door het kruimelmengsel en verdeel over de bonen.

Zet nog 15 minuten in de oven totdat de kruimeltopping krokant en goudbruin is.

gebakken bonen bord

 

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s