Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Spaanse gratin met witlof en venkel

Een reactie plaatsen

spaanse gratin brood kaas

Erg lekkere Spaanse ovenschotel met witlof en venkel! De groenten worden eerste gekookt en dan gegratineerd met een roux met amandelen.

Het recept stond onlangs in de kookrubriek van Rianne Buis in de Verdieping in Trouw.

Ingrediënten:

  • 750 gram witlof
  • 1 flinke venkelknol, gehalveerd
  • 3 eetlepels citroensap
  • 375 ml kruidenbouillon
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • mespunt suiker
  • zout
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 3 eetlepels platte peterselie, heel fijn gehakt
  • 175 ml melk
  • 100 gram gemalen blanke amandelen
  • 3-4 eetlepels amandelschaafsel
  • Voor erbij: knapperig vers brood en lekkere kaas, zoals Manchego

Vul een kom met ruim koud water en voeg 2 eetlepels citroensap toe. Snijd de witlofstruikjes in kwarten en de venkelhelften elk in 4 stukken. Leg de groenten tot gebruik in het citroenwater.

Leg de groenten in 2 lagen in een wijde pan. Voeg 175 ml bouillon, 2 eetlepels olie, 1 eetlepel citroensap en de suiker toe. Dek de groenten af met een vel bakpapier, om verkleuring te voorkomen. Kook de groenten in ongeveer 20 minuten zachtjes gaar. Laat ze uitlekken en leg ze in een enkele laag in een grote ingevette ovenschaal. Bestrooi met wat zout.

Verwarm de oven voor op 225 graden. Verhit 2 eetlepels olie in een steelpan. Fruit de ui in 5 minuten goudgeel. Bak knoflook en peterselie kort mee. Bak de bloem al roerend 1 minuut mee. Voeg in gedeelten, al roerend, de melk en de rest van de bouillon toe, tot een gladde saus ontstaat. Roer de gemalen amandelen erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de saus gelijkmatig over de groenten. Bak de schotel 20-25 minuten in de oven tot de bovenkant bubbelt. Verdeel het amandelschaafsel erover en bak nog 5 minuten. Laat het gerecht 5-10 minuten afkoelen voor je het serveert.

Eet met knapperig vers brood en lekkere kaas, bijvoorbeeld Manchego.

spaanse gratin bord

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s