Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Salade van geroosterde pompoen en tomaat en gepofte zwarte bonen

Een reactie plaatsen

salade pompoen tomaat zwarte bonen

Deze salade smaakt zoals-ie eruit ziet: verrukkelijk ! De pompoen is in de oven geroosterd met o.a. een beetje kardemom, de tomaat met verse gember, de zwarte bonen zijn gepoft en dan is er nog die heerlijke yoghurt-limoen-kardemomdressing….! Kortom, zeer de moeite waard. En echt niet ingewikkeld.

Ter versiering heb ik er de nog verse doperwtjes over gestrooid (uit de moestuinbak), die komen in het oorspronkelijke recept niet voor.

Het recept komt uit een tijdschrift van de leestafel van de Bijenkorf in Utrecht, maar ik weet helaas niet meer welk. Het leek me toen zo lekker dat ik het fotografeerde – zeer terecht blijkt nu.

Ingrediënten:

  • 1 flespompoen of andere pompoen
  • olijfolie
  • de zaadjes uit 1 kardemompeul
  • 300 gram cherrytomaatjes
  • een duimgroot stuk verse gember
  • 400 gram zwarte bonen uit blik (blik 400 gram), uitgelekt en afgespoeld, en gedroogd op keukenpapier
  • 50 gram kokosvlokken

Voor erbij:

  • 100 ml Griekse yoghurt
  • rasp en sap van 1 limoen
  • de zaadjes uit 1 kardemompeul

Verhit de oven tot 220 graden. Halveer en snijd de pompoen en snijd hem in dikke plakken van 1 cm. Verdeel ze over een bakplaat, besprenkel ze met olie en bestrooi met zout, peper en gemalen kardemomzaad.

Zet de bakplaat 25 minuten in de oven, tot de pompoen gaar en goudbruin is – schep halverwege om. Halveer de tomaatjes en schik ze op een tweede bakplaat. Rasp de gember erover en bestrooi met zout en peper. Besprenkel ze met wat olie en zet ze ook in de oven. Rooster ze ongeveer 20 minuten.

Verhit een grote koekenpan of halfhoog vuur, doe de gedroogde zwarte bonen erin en verhit ze af en toe omscheppend tot ze openbarsten en krokant zijn.

Haal de pompoen vlak voor de tijd om is uit de oven, bestrooi met de kokosvlokken en zet nog 2-3 minuten terug in de oven tot de vlokken geroosterd zijn.

Roer de yoghurt met de limoenrasp, het limoensap en de gemalen kardemom door elkaar. Voeg nog wat zout en peper toe.

Haal alles uit de oven en schep de pompoen en tomaatjes op een grote schaal of verdeel over de borden. Schep de zwarte bonen erop en de yoghurtdressing! Eet smakelijk!

 

 

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve en narratieve (schrijf)coach voor mensen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.